Besøg museet i den gamle bunker

Skjult under de karakteristiske vestjyske sandbanker ligger museet Tirpitz.

Artiklens øverste billede
De store Tirpitz bunkere blev aldrig færdigbygget. I dag er dag er de omdannet til museum. Foto Vardemuseerne.

En lille køretur fra Blåvand finder man det imponerende og arkitektonisk smukke museum, Tirpitz.

Har man interesse for anden verdenskrig eller vores historie i det hele taget, så er museet bestemt et besøg værd, hvis man er på ferie i Sønderjylland.

Museet er bygget op omkring den gamle Tirpitz bunker fra 2. verdenskrig, som i dag står tilbage som et sørgeligt, men historisk varemærke for en af de største krige i historien.

Aldrig færdigbygget

Bunkerstillingen, bestående af to kæmpe bunkere, skulle i sin tid bygges som en del af Hitlers Atlantvold, men blev aldrig færdigbygget, da krigen nåede at slutte inden, de stod færdige.

Derfor kom de til at stå som tilsandede monumenter i den barske vestjyske natur, indtil det blev besluttet, at de skulle fungere som museum.

Museet blev indviet i sommeren 2017 og er en portal til den jyske vestkysts skatkiste af skjulte historier. Der er tale om en attraktion i verdensklasse midt i det fantastiske vestjyske kystlandskab, karakteriseret ved de hvide sandbanker med marehalm og klitheder dækket af lyng.

Arkitektonisk skærer museet sig ind i landskabet og skaber en sammenhæng mellem det naturskabte og det kunstigt konstruerede. I modsætning til den tunge og invasive cementblok, der udgjorde den originale artillerifæstning med navnet Tirpitz, er den nye konstruktion åben og integreret i landskabet.


Udstillingerne

’Den skjulte vestkyst’, ’En hær af beton’ og ’Havets guld’ er titlerne på museets tre permanente udstillinger, der hver især giver de besøgende en historisk oplevelse, som både er spændende og meningsfuld. Men lad os starte med den originale bunker, som fortsat ligger her.

Den originale fæstning

Den oprindelige kanonfæstning Tirpitz blev påbegyndt i 1944 og nåede altså ikke at blive færdigbygget før den tyske kapitulation i maj 1945. Fæstningen blev bygget som en del af Hitlers Atlantvold og skulle beskytte vestkysten og i særdeleshed Esbjerg Havn.

To pansrede kanontårne skulle efter planen have været monteret på fæstningen. Hver kanon vejede 111 ton og kunne affyre granater på 800 kilo stykket.

Den originale Tirpitz fæstning er en del af museumskomplekset og fortæller historien om en imponerende krigsmaskine. Besøgende kan selv gå på opdagelse og finde ud af, hvordan fæstningen ville have fungeret.

En hær af beton

De menneskelige fortællinger omkring opbygningen af Hitlers Atlantvold er temaet i udstillingen ’En hær af beton’. I et landskab fyldt med bunkere og andre fæstninger med information om Anden Verdenskrig bliver man præsenteret for en række personlige historier fra en svunden mørk tid.

Den skjulte vestkyst

Udstillingen ’Den skjulte vestkyst’ er den ultimative måde at gå på opdagelse i Vestjyllands historie.

Man kan give sig selv en rolig oplevelse i dagslys med mulighed for at undersøge den lokale historie gennem små, overraskende dioramaer, hvor man får indtryk af at være en del af omgivelserne, eller man kan prøve den mørklagte sejlads og komme ud på en betagende tidsrejse.

Havets guld

Hvem har ikke prøvet at finde rav på stranden? Kom tæt på baggrunden for, at vi overhovedet leder efter rav som også kaldes ’Havets guld’.

En imponerende, mystisk skov danner rammer for udstillingen ’Havets guld’, der efterlader en ramt af sand ravfeber. Man kan høre om myterne omkring tilblivelsen af de mange forskellige stykker rav og se fantastiske smykker, der er lavet af rav.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.