Super: Nede-på-jorden sted med plads til alle
Super er åbnet i Mejlgade og er bar, spillested og vinylshop i én. Bag stedet står frivilligforeningen TIPO, som ønsker at skabe et rum, hvor alle er velkomne. Og hvor den elektroniske musik kan få lov at udfolde sig i alle sine facetter.

Lidt hemmeligt placeret allerbagerst i gården i Mejlgade 53 ligger den nye kombinerede café, bar og spillested Super.
Indenfor tager stole i fyrretræ, akustikplader, der minder om sættekasser, spraglede tæpper på gulvene, hylder fulde af LP’er, højtalere, mikserpult og bar imod. På et par høje stole sidder to af initiativtagerne bag det nye sted; Natal Zaks og Christoffer Kejlstrup.
Nærmest i kor byder de velkommen og mens Christoffer anviser en stol, finder Natal hurtigt om bag mikserpulten for at skrue ned for volumen på de meditative elektroniske vibes, der flyder fra højtalerne og ud i lokalet. Herefter stryger han om bag baren for at brygge en omgang kaffe.
»Vi overtog lokalerne fra spillestedet Tape i februar. De, der har været på Tape, husker nok, hvor mørkt lokalet var. Det har vi forsøgt at bløde op ved at male, få nogle flere lamper op og forskelligt møblement ind. Stilforvirret er måske den mest passende term for vores indretning af Super, men det er jo også en stil. Og vi synes, her er blevet rart at være,« siger Christoffer med et skævt smil.
Natal er tilbage, sætter tre kopper kaffe på bordet og indtager igen stolen ved siden af Christoffer.
Super drives af frivilligforeningen TIPO.
»Oprindeligt var det Christoffer, min søsken og mig, der stod for at overtage stedet. Vi besluttede at danne foreningen TIPO med det formål at åbne stedet her...« Natal tøver kort og tilføjer så:
»Var vi kommet på navnet Super tidligere i processen, havde vi nok også kaldt foreningen det. Men nu hedder vi altså TIPO.« Han trækker let på skuldrene og smager på sin kaffe.
Foreningen består nu af ti frivillige, som alle kender hinanden igennem musikmiljøet i Aarhus.
»Både Christoffer og jeg producerer og distribuerer elektronisk musik. Ligesom vi i en årrække har stået for at lave musikarrangementer forskellige steder rundt omkring. Primært i Aarhus, men også i andre byer herhjemme og i udlandet. Det har givet os et kæmpe netværk, og heldigvis har flere fra vores netværk haft lyst til at være en del af Super og give en hånd med,« fortæller Natal.

Tape-ånd og elektroniske vibes
Super er et sted, man kan komme ind, sætte sig ned og nyde en kop kaffe, en øl eller et glas naturvin. Eller man kan kigge på og lytte til - primært elektroniske - LP’er i den fløj, hvor vinylerne står indekseret og ordnet i mapper på adskillige hyldemeter.
»Tape har betydet meget for rigtig mange. Både her i byen, men også uden for. Så vi besluttede os for at overtage stedet og føre Tape-ånden videre. Tilsat vores eget take. Så nu har vi slået det hele sammen – pladebutik, café og spillested – her,« fortæller Christoffer og uddyber:
»Vinylerne kom ind i billedet tilbage i 2019. Dem, der ejede Tape, er vores gode venner. De vidste, vi producerer og distribuerer plader og spurgte, om vi havde lyst til at åbne en pladebutik i lokalet lige her udenfor i gården. Bare for et halvt års tid.« Christoffer peger ud gennem den åbne dør på et lille lokale med glasfacade.
»Så vi åbnede pladebutikken Mix, hvorfra vi solgte LP’er primært med elektronisk musik, men også med musik fra lokale kunstnere. I løbet af det halve år vi havde Mix, gik det op for os, hvor stor efterspørgsel der egentlig er på elektronisk musik i Aarhus. Og hvor småt udvalget er i byen. Elektronisk musik har et lidt blakket ry herhjemme. Det er synd, for ligesom rock har elektronisk musik rigtig mange facetter,« siger Christoffer og ser ærgerlig ud et øjeblik.
Natal nikker.
»Generelt er Aarhus ret low på elektronisk musik. Det er som om, der ikke er tilstrækkelig med selvtillid på den elektroniske front. Vi har rejst meget rundt omkring i verden og ved fra andre byer, hvordan den musikgenre kan bidrage til et spændende miljø og en fed ungdomskultur. Så arbejdet med at give den genre og det miljø plads i Aarhus er noget af det, vi forsøger at facilitere med Super,« siger han og tager endnu en tår kaffe.
»Kender du udtrykket “Brain drain?« spørger Christoffer. Uden at vente på svar, besvarer han selv spørgsmålet:
»Det betyder, at folk søger væk for at få noget, de ikke kan få, hvor de er. Rigtig mange vil gerne den elektroniske musik og den vibe, der er omkring genren, men for at få det, er de nødt til at søge uden for Aarhus. Det vil vi gerne ændre på,« slår han fast.

Plads til alle
Når nye steder åbner, er der som regel et koncept, der sætter rammen. Det er der også hos Super, blot har Natal og Christoffer ikke lyst til at forsimple stedets vifte af muligheder ved at presse et stramt koncept ned over det.
»Det er svært for os at tale om et decideret koncept for Super. Det ville være at simplificere den kompleksitet stedet har, og som vi gerne vil, det kan eksistere i,« siger Natal. Han rejser sig, går hen til den nærmeste væg og tager en indrammet tekst ned.
»Teksten her hænger flere steder i lokalet. I korte og længere versioner. Den siger meget om, hvad vi gerne vil med stedet.« Natal lægger teksten på bordet.
I teksten, som er skrevet på engelsk, står der blandt andet:
»Super er et sted for venlighed, vidensdeling, kreativitet, musik, fest og en masse andet, som du kan være med til at skabe.«
»Vi vil gerne lade folk hvile i, at vi er et nyt sted, og være åbne over for, hvad folk har lyst til, at det her sted skal kunne. I stedet for at tro vi har svaret og trække noget ned over hovedet på folk, som de i virkeligheden ikke ønsker. Vi tager afsæt i den elektroniske musik i alle dens former, men ellers er vores ønske med Super at skabe et rum. Så vil det vise sig, hvad det rum kan bruges til,« lyder det fra Natal.
Længere nede i teksten står der også:
»Vi støtter op om alle initiativer, der tager afsæt i solidaritet, samarbejde, mangfoldighed og interkulturalisme. Vi tolererer ikke racisme, sexisme, social diskrimination og homo- og transfobi.«
»Vi vil gerne, at her skal være plads til alle. Og at folk taler ordentligt om og med hinanden. Herhjemme er nattelivet for mange lig med at drikke sig sanseløst beruset. Vi siger ikke, at nattelivet skal være anderledes. Men vi synes, det bør være anderledes, og vil gerne vise, at nattelivet også kan være både kultiverende og inspirerende at færdes i - uanset hvem man er,« forklarer Christoffer.
Vi vil gerne lade folk hvile i, at vi er et nyt sted, og være åbne over for, hvad folk har lyst til, det her sted skal kunne. I stedet for at tro vi har svaret og trække noget ned over hovedet på folk, som de i virkeligheden ikke ønsker. Vi tager afsæt i den elektroniske musik i alle dens former, men ellers er vores ønske med Super at skabe et rum. Så vil det vise sig, hvad det rum kan bruges til.
Tanken er, at der også skal afvikles livekoncerter og forskellige former for workshops hos Super.
»Vi har masser af idéer og flere ting under opsejling. Vi kommer til at have nogle workshops hernede, ligesom vi laver dansegulv om lørdagen. Og så arbejder vi på at få etableret en natradio – det man også kalder community-radio - på sigt,« siger Christoffer.
Natal følger op:
»Vi kommer også til at lave live koncerter, men ikke hver uge. Fordi det er et stort arbejde at booke kunstnere og fordi, musik for mig at se er meget andet en koncerter. Koncerter er en forsimpling af musik. Musik er jo også at lytte og købe plader og tale med andre om musik. Alt sammen vil vi gerne give plads til her,” forklarer han og gør et nik hen imod scenen, som lige nu fungerer som en repos i caféen med sofa, borde og stole.«

Cirkulation af kompetencer
Alle medlemmer i foreningen TIPO kommer til på skift at lægge frivillige timer hos Super.
»Vi har delt stedet op i forskellige ansvarsområder, som blandt andet tæller bar og pladesalg, og fordelt dem imellem os frivillige. Os der er i foreningen kommer fra forskellige baggrunde; selv arbejder jeg som grafiker, musiker og producer, og så underviser jeg i elektronisk musik. Og Christoffer, du har spillet elektronisk musik i mange år, har arbejdet som DJ og står for et distributionsselskab...«
Christoffer nikker bekræftende.
»På den måde kommer her til at være en konstant cirkulation af kompetencer. Officielt holder vi åbent onsdag til lørdag, men vi er her som regel også ugens øvrige dage for at arbejde, planlægge eller ordne diverse. Så har folk lyst til at kigge ind for at få gode råd til grafik, tale plader eller noget tredje, er de meget velkomne. Alle ugens dage!« slår Natal fast.
Til dem der måtte have lyst til at kigge forbi Super ikke bare en dag i ugen, men samtlige dage i ugen, forsikrer Natal, at det ikke er drikkevarerne her, der kommer til at slå bunden ud af månedsbudgettet.
»Vi vil gerne, at alle har råd til at komme her og købe en kop kaffe eller en øl, så vores priser er til at have med at gøre. Vi skal selvfølgelig have økonomien til at køre rundt, men idet vi alle sammen arbejder frivilligt, forestiller vi os, det kan lade sig gøre via barsalg, pladesalg og entré til vores workshops og koncerter,« siger han.
Nørderi, nærvær og rummelighed
Super slog dørene op 24. juni, og siden har der været en lind strøm af nysgerrige gæster forbi. For at få en tår et-eller-andet i baren, lure på vinyler eller få sig en snak med foreningsmedlemmerne.
»I åbningsugen havde vi tre gange så mange mennesker herinde, som jeg havde forventet. Folk er meget positive, og vi har allerede flere, der gerne vil være frivillige, og enkelte arrangører har også allerede vist interesse for at holde arrangementer hernede,« fortæller Natal med et smil og tømmer sin kaffekop. Som for at skåle på det.
Christoffer har rettet blikket mod en af højtalerne i loftet. Han lytter. Længe. Så siger han:
»Kører den plade på 33 rpm? Det lyder lidt som om, den går langsommere?«
»Det spurgte du mig også om i går. Det gør den! Det er tempoet,« svarer Natal med et grin. Han rejser sig, går hen til mikserpulten og skruer op for pladens omdrejninger.
»Enig?« Han ser spørgende på Christoffer, som med det samme nikker. Natal sætter tempoet ned igen. Til 33 rpm. Åbenbart.
Musiknørderiet og -interessen hos TIPO-drengene fornægter sig ikke. Ligesom den gode stemning, nærværet, rummeligheden og imødekommenheden hos Super heller ikke gør det.