Mentorer giver udsatte børn selvtillid og mod på livet

Artiklens øverste billede
samarbejde med en lang række kommuner og fonde indgår anbragte børn i Lær for Livets læringsprogram i seks år. Som en del af Lær for Livet skal de på Learning Camps og de får tilbudt en frivillig mentor, der kan støtte barnet fagligt og være en god rollemodel. Foto: Presse

Frivillige mentorer i Lær for Livet giver anbragte og udsatte børn større tro på sig selv og mod til at forfølge deres egne drømme, fastslår ny rapport fra DPU, Aarhus Universitet.

Lær for Livet mangler blandt andet mentorer i henholdsvis Risskov, Odder og Lystrup, der vil støtte et barn mellem 9 og 13 år i deres skolegang et par timer to til fire gange om måneden.

»Lær for Livet gav mig nogle voksne der troede på, at jeg godt kunne. Det gav mig motivation til at gøre mit bedste,« siger 20-årige Zacharia Grønkvist, der har været en del af Lær for Livets læringsprogram fra 2014-2019. Zacharia er anbragt, og han har gennemført en HF og arbejder i dag som lærervikar, men han drømmer på sigt om at læse til socialpædagog.

Forskere fra DPU, Aarhus Universitet har de seneste otte år fulgt læringsprogrammet Lær for Livet. Deres seneste rapport viser, at Zacharia er undtagelsen fremfor reglen. Anbragte børn og unge klarer sig nemlig markant dårligere i både 9. klasse og videre i uddannelse end deres jævnaldrende ikke-anbragte.

»Når vi sammenligner udviklingen blandt de unge fra Lær for Livet med andre anbragte unge, så er det et meget positivt billede, vi kan se. Markant flere af de unge består folkeskolens afgangsprøve, og langt hovedparten af Lær for Livet-unge kommer videre på ungdomsuddannelser i de følgende år. Det er faktisk imponerende,« siger Søren Langager, der er lektor ved DPU, Aarhus Universitet og har stået i spidsen for følgeforskningen af Lær for Livet siden 2013.

Motiverer børnene

En af hovedkonklusionerne fra følgeforskningen er, at det kan betale sig at være ambitiøse på børnenes skolegang. Det er det lange, seje træk, der støtter de unge i deres uddannelsesdrømme, men også troen på at de kan lykkes i fremtiden, og her spiller mentorrelationen en afgørende betydning.

»Den langvarige mentorordning er med til at skabe sammenhæng gennem børnenes liv og ind i ungdommen. Mentorerne i Lær for Livet har fungeret som en stabil og gennemgående voksen, som har fulgt børnene i livets små og store begivenheder. Der sker så at sige en bevægelse fra at være mentor et par timer om ugen til også at være en ’voksenven’ for de unge,« siger lektor Søren Langager.

De nye resultater vækker stor begejstring hos LB Forsikring. LB Forsikring har støttet Lær for Livets mentorordning siden 2018.

»Det nytter at give udsatte børn en hjælpende hånd. Ny forskning viser, at de frivillige mentorer har en afgørende og positiv betydning for udsatte børn, og at en mentor øger sandsynligheden for, at de består folkeskolens afgangseksamen,« siger Mikkel Klausen, chef for kommunikation- og CSR i LB Forsikring.

sas

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.