Danmarks arnested i Sydslesvig
Besøg Danevirke og vikingebyen Hedeby og lær om den danske historie

For mange indfødte sydslesvigere er Slesvig en by, man oftest kører forbi, når man er på farten til et ærinde et andet sted i regionen. Byen med sine 25.000 indbyggere tiltrækker måske heller ikke lige umiddelbart opmærksomhed ved første øjekast, når alternativerne inden for blot en times kørsel blandt andet tæller metropolen Hamborg, delstatens hovedby Kiel og provinshovedbyen Flensborg.
Men byen er faktisk et af de vigtigste kulturelle centre i Slesvig-Holsten, og den et must for alle kultur- og historieinteresserede. Ikke mindst for danskere, for her finder vi vores historie.
Danevirke og Hedeby
Slesvigs måske mest kendte seværdigheder er det historiske voldsystem Danevirke og vikingebyen Hedeby. Stederne har stor historisk betydning og har derfor altid lokket mange besøgende til området.
For danskere er det utrolig interessant at besøge, fordi Danevirke beskrives som Danmarks arnested.
Vigtige handelsveje
Både Danevirke og Hedeby ligger ved det smalleste sted mellem Østersø og Vadehav.
I tiden mellem det 8. og 11. århundrede udgjorde de det altoverskyggende centrum for handelsvejene mellem Nord- og Vesteuropa og for handlen mellem Skandinavien og det kontinentale Europa.
Danevirke fungerede ydermere som et effektivt værn mod invasioner fra syd og er en medvirkende årsag til, at kulturrummet nord for voldene kunne udvikle sig til det Danmark, vi kender i dag. Danevirke beskrives som Nordens største forsvarsværk og fortidsminde.
Danevirke kan derfor med rette betegnes som Danmarks arnested, måske analogt til Jellingestenene, som har fået binavnet Danmarks fødselsattest.
Spændende udstillinger
Museerne ved Danevirke og Hedeby tilbyder spændende udstillinger med masser af historiske baggrundsinformationer, og på vikingemuseet udstilles et stort udvalg af arkæologiske fund fra området.
Vikingemuseet Hedeby hører til de mest betydningsfulde arkæologiske museer i Tyskland. Her kan du for alvor dykke ned i vikingetiden og udforske den tidlige danske og europæiske historie.
Danevirke er velegnet til udforskning på egen hånd. Voldene er stadig meget synlige i landskabet, og der er markerede cykel- og vandreruter i det i dag fredede naturområde. På museet kan kan man høre om det danske mindretal og lære om, hvordan mindretallet lever en dansk hverdag i Tyskland i dag.
Danevirke og Hedeby blev i 2018 optaget på Unescos verdensarvliste.
Kilde: Oplev-sydslesvig.dk
tsk