Biblioteket anbefaler: Fra grøftekanten
Favrskov kommune ønsker at inspirere til biodiversitet, og du får derfor endnu en gang chancen for at bestille en pose med frø til afhentning på dit lokale bibliotek. Inspireret heraf præsenteres i denne uge tre bøger om det vilde blomsterflor.

En em af sommer
Billedbog Man bliver glad af at læse denne bog for de mindste børn, som gerne vil høre om, hvordan naturen hænger sammen. Man kan næsten dufte den flotte blomstermark, som pryder både forsiden og siderne inde i bogen! En lille valmue fortæller sin historie fra frø til blomst. Først er valmuen et frø, der slår rødder på det sted, hvor vinden har ført den hen. Varmen fra solen får valmuen til at vokse, og langsomt åbner den sine kronblade. Valmuen ser sin mor, sin far og søskende og alle de andre blomster, den er omgivet af. Den lille valmue spørger sin mor, hvorfor blomster findes, og med hendes forklaring bliver vi på poetisk vis lidt klogere på, hvordan naturens elementer afhænger af hinanden. Historien er fortalt roligt og nærværende, og de skønne billeder supplerer teksten godt.
Lille valmue. Af Guido van Genechten
Familien dyrker blomster
Fagbog En kendt haveskribent inspirerer her de store børn og voksne i familien til at nyde de vilde blomster både i haven og naturen. Bogen kommer vidt omkring inden for emnet blomster, lige fra Flora Danica og Carl von Linné til blomstersprog, ”frøbomber” og blomsterbilleder på Instagram. Et kapital handler om at købe og så frø efterfulgt af en blomsterliste, et andet om tilplantning af staudebedet. Vi hører om spiselige og giftige blomster, bier og sommerfugle.
Forfatteren skriver med smittende engagement, og teksten bliver ledsaget af flotte fotos og tegninger. Herudover er der faktabokse, bestyret af katten Flora, centrale citater og et par digte af Helge Rode og Tove Ditlevsen. Alt i alt en meget varieret og appetitlig bog.
Floras blomsterbog. Af Signe Wenneberg

Om et klassisk værk
Fagbog Historien om bogværket Flora Danica, om væsentlige personer omkring værket og om historiske begivenheder i perioden 1760-1880. Hertil 253 af det originale værks omkring 3.240 tavler med artsbeskrivelser præsenteret opdelt i forskellige grupper som snapseplanter, giftplanter og ukrudt. Flora Danica er for de fleste af os synonymt med det kostbare og betagende smukke Flora Danica-stel, som stadig produceres, men til priser langt over de flestes formåen. Det originale stel eksisterer stadig og tages i brug til store middage i kongehuset. Inspirationen til stellet er verdens største floraværk, et uhyre ambitiøst og kostbart foretagende støttet af hele seks kongers gavmildhed og efter en gigantisk og strabadserende indsats af indsamlerne, der måtte sejle, ride, gå eller klatre for at nå ud i alle rigets afkroge.
Historien om Flora Danica. Af Henning Knudsen
-