Fritids- og Kulturcenter: Aftalt tidsplan overskredet - derfor kigger menighedsrådet sig nu om efter andre løsninger
Det har vakt undren blandt mange borgere i Ryomgård med tilhørende opland, at menighedsrådet for Marie Magdalene og Koed Pastorat efter flere års forhandlinger og i noget der tilsyneladende ligner 12. time har takket nej til at være en del af et kommende IFM Fritids- og Kulturcenter, som skal linke Midtdjurshallen, Multihallen og Klubhuset til hinanden.

Karin Meller Nielsen og Hans Münter, henholdsvis formand og næstformand i Menighedsrådet for Marie Magdalene og Koed Sogne, var to af seks medlemmer som, på et Menighedsrådsmøde tirsdag 8. juni, stemte nej til at indgå i et fortsat samarbejde med IF Midtdjurs (IFM) om realiseringen af et Fritids- og Kulturcenter ved Midtdjurshallen, Multihallen og Klubhuset på Marienhoffvej.
I juni 2020 diskuterede vi igen i Menighedsrådet, om vi skulle forlade projektet, fordi der ikke var udsigt til, at det kunne komme i gang med det første, som det ellers var planen, da IFM’s økonomi slet ikke var på plads.
Tre medlemmer stemte ja til at fortsætte samarbejdet, bl.a. sognepræst Torben Jensen, mens et enkelt medlem undlod at stemme.
Med på nej-sigernes hold, var Torben Jensens kollega, kirkebogsførende sognepræst Tina Skov Løbner.

Det er mere end fire år siden, at repræsentanter for Menighedsrådet og IFM begyndte de første forhandlinger om at integrere Menighedsrådets ønsker om en sognegård med kontorfaciliteter, lokaler til konfirmandundervisning og møder, køkken, egen indgang, toiletter og depot m.m. i det planlagte byggeri, hvor grundtanken fra start har været at lave et moderne 24-7 forsamlingshus med idræt, fritid, kultur og kirke på samme matrikel.
Gav forhåndstilsagn
Siden de første sonderinger i 2017 er forhandlingerne blevet intensiveret, og undervejs har der været mange deadlines for byggeriets udførelse som af forskellige årsager har måttet udsættes eller overskrides.
»Jeg forstår godt, hvorfor mange mennesker sikkert undrer sig over, hvorfor et flertal i Menighedsrådet har besluttet at stoppe samarbejdet med IFM, når nu IFM igen melder ud, at projektet kan gennemføres,« siger Karin Meller Nielsen, der har været med i Menighedsrådet i hele perioden, hvor forhandlingerne med IFM har stået på.
»Temaet har fyldt meget i Menighedsrådet, som efter min klare opfattelse har arbejdet loyalt for projektet, også selv om vi ikke har været 100% enige. Det er vigtigt at understrege, at hverken det tidligere eller det nuværende menighedsråd bare har sagt ubetinget ja til projektet, men vi har givet et forhåndstilsagn og opstillet nogle betingelser, som skulle været opfyldt for, at vi i sidste ende kunne nikke ja.«

Menighedsrådet fik i foråret 2018 ved godkendelse af budget 2019 bevilget 6,255 mio. inkl. moms til etablering af en sognegård i tilslutning til byggeriet af Ryomgård Kultur- og Fritidscenter.
Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Syddjurs direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Adresseavisens nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Syddjurs på listen og tryk tilmeld.
d
Bevillingen var til udbetaling ved etableringen. Bevillingen var forudsat finansieret gennem provstiets optagelse af et tilsvarende lån med en tilbagebetalingshorisont på 4 år. Ca 5,125 mio. beløbet var øremærket Menighedsrådets andel af byggesummen. Den øvrige del skulle bruges til indretning og indkøb af inventar m.m. til sognegårdslokalerne.
- Hvilke betingelser var der?
»For det første havde vi meget konkrete ønsker til lokaler og kvadratmeter til vores del af byggeriet, som skulle have været en selvstændig enhed, hvis det var blevet til noget. Man kan sige, at Menighedsrådet købte en ejerlejlighed i byggeriet til en på forhånd aftalt pris, og kvadratmeter vi selv kunne disponere over, uafhængigt af det øvrige byggeri.«
»I juni 2020 diskuterede vi igen i Menighedsrådet, om vi skulle forlade projektet, fordi der ikke var udsigt til, at det kunne komme i gang med det første, som det ellers var planen, da IFM’s økonomi slet ikke var på plads. Ved en afstemning stemte fem for at fortsætte, to stemte imod, mens tre stemte blankt. Der blev på basis heraf udfærdiget et skriftligt forhåndstilsagn med nogle helt klare deadlines, bl.a. at byggeriet skulle være i gang i løbet af foråret 2021, og det er jo ikke blevet overholdt. Projektet, herunder økonomien, skulle også godkendes af både Menighedsrådet og Provstiudvalget i løbet af foråret 2021, og det har heller ikke været muligt, da en samlet pakke endnu ikke er på plads.«
Saglige argumenter
Næstformand Hans Münter, der først startede i Menighedsrådet i december 2020, og derfor ikke kender til historikken om Kultur- og Fritidscentret i samtlige detaljer, siger, at set fra hans stol har Menighedsrådet ageret ansvarligt og overholdt alle formalia i forhold til IFM.
»Vi har ikke på nogen måde forsøgt at skjule overfor IFM, at der ikke var enighed i det nye menighedsråd, om vi skulle trække os eller fortsætte. Bl.a. har vi diskuteret om økonomien i projektet var realistisk og kunne holde. Det tvivlede flere oprigtigt på, og det fremgår tydeligt af vores offentlige mødereferat fra 13. april 2021, men vi har været loyale overfor den tidsplan, der blev aftalt begge parter imellem i juni 2020, og hvori der tydeligt gøres opmærksom på, at den var ufravigelig for Menighedsrådet. Som et ansvarligt Menighedsråd var vi nødt til at forholde os til, at tidsplanen ikke blev overholdt, og det er bl.a. derfor, at et flertal blev enige om ikke at fortsætte samarbejdet på mødet 8. juni,« siger Hans Münter.
»I takt med at tiden er gået, er projektet også blevet ændret, da det oprindeligt var tanken, at flere aktører skulle være en del af byggeriet, så det netop samlede idræt, fritid, kultur og kirke – for nuværende ville det imidlertid kun være IFM og Menighedsrådet, der ville være en aktiv del af byggeriet,« lyder det fra Hans Münter.
Både Hans Münter og Karin Meller Nielsen understreger, at der på mødet 13. april var enighed i Menighedsrådet om, at man på mødet 8. juni skulle beslutte ved en simpel flertalsafgørelse, om samarbejdet fortsættes eller ej. Det stod ethvert medlem frit.
»Sognegårdsudvalget under Menighedsrådet havde et møde med Formanden for IFM’s hovedbestyrelse, Allan Nørgaard så sent som søndag 6. juni på hans foranledning, hvor vi blev præsenteret for de overordnede tegninger. Blækket var næsten ikke tørt endnu. Der var derfor ikke søgt nedrivningstilladelse på den del af klubhuset, som skal nedrives og selvfølgelig heller ikke byggetilladelse eller tilladelse til at opføre en nødvendig, ny ambulancevej. Vi lagde på mødet med Allan Nørgaard ikke skjul på, at udfaldet af tirsdagens møde ikke var givet på forhånd; at risikoen var til stede for, at et flertal ville stemme for ikke at fortsætte samarbejdet,« understreger Karin Meller Nielsen.
»Man skal huske på, at vi jo heller ikke kan blive ved med at båndlægge bevillingen på de godt 6 mio. kroner, fordi andre menighedsråd også har behov for midler. Det er i øvrigt også understreget i papiret fra juni 2020,« siger Hans Münter.
Formand ked af det
Formand for Sognegårdsudvalget, sognepræst Torben Jensen, som har været en varm fortaler for det folkelige element i sognegårdsprojektet, har på Facebook 8550 givet udtryk for skuffelse over, at samarbejdet nu afbrydes:
»Tirsdag aften har et flertal i menighedsrådet desværre forhindret det lovende og frugtbare samarbejde mellem kirken og IFM. Sognehuset må ikke være en del af byggeriet, noget, som ellers var vedtaget af det forrige menighedsråd. Det er jeg meget ked af, for Folkekirken tilhører almindelige folkekirkemedlemmer, som i øvrigt også via kirkeskatten betaler for sognehuset, og jeg havde glædet mig til samarbejdet med Ryomgårds største folkelige samlingspunkt, IFM,« skrev han skuffet dagen derpå.
»Jeg kan oplyse, at artiklen om menighedsrådets nej til et sognehus i Ryomgård i Adresseavisen indeholder en del fejlagtige informationer. Journalisten havde valgt at spørge nejsigerne og slet ikke talt med jasigerne, er det mon sædvanlig journalistisk praksis? Når man i en sag med uenighed kun spørger den ene part, får man naturligvis ikke balancerede men ensidige svar, hvilket artiklen bærer tydeligt præg af,« skriver Torben Jensen på Facebook-siden 8550 Ryomgård.
Han havde ellers deltaget i et længere interview med Adresseavisens journalist få timer før opslaget, men har skriftligt afvist at blive citeret for oplysningerne i interviewet efterfølgende.
På Facebook-siden 8550 Ryomgård skriver han videre:
»Og hele baggrunden for uenigheden i menighedsrådet er slet ikke omtalt. Omdrejningspunket er nemlig ikke nogle tidsfrister, nej det skyldes, at folk i menighedsrådet ikke går ind for, at sognehuset skal ligge i byen, hvilket de også har været helt åbne omkring. Tidsfristerne var den kattelem der skulle bruges for at sige det NEJ, som en del medlemmer hele tiden har ønsket. Hvis tidsfristen var vigtig, giver det naturligvis ingen mening at sige nej til et projekt, der var klar til at gå i gang. Dette nej har tværtimod udskudt etableringen af et sognehus,« lyder det videre i opslaget på Facebook.
Byrådsmedlem Michael Mikkelsen (Løsgænger) har bedt om, at få IFM Kultur- og Fritidscenter på PUK-udvalgets dagsorden i august.
Det har han fået kvittering på vil ske.