Luftens Helte drysser Disney magi over De Grimmeste Aftner

Magisk stjernestøv kommer til at drysse ned over Grimhøjgaard, når det aarhusianske kæmpeband Luftens Helte gæster De Grimmeste Aftner 26. juni med en perlerække af kendte Disney hits.

Artiklens øverste billede
19 mands bandet Luftens Helte med forsangerne (fra venstre) Hans Munkgaard, Laura Leunbach og Kasper Fonnesbæk Andersen i front spreder musikalsk Disney-magi til De Grimmeste Aftner 26. juni. Foto: Andreas Dalum Sahl

Var du barn, forælder til børn eller bedsteforælder til børn i 90’erne, kan du sikkert huske “Leve som dem” fra “Den lille havfrue”, “Hakuna Matata” fra “Løverns Konge” og “Vindes farver” fra “Pocahontas”. Og er du yngre, kender du garanteret sangene alligevel. For langt størstedelen af Disneys tegnefilm bliver klassikere, som rammer lige i hjertekulen på tværs af generationer. Det samme gør filmenes soundtrack. Musikken er skrevet, komponeret og performet af verdens bedste, og som regel rammer ikke alene titelmelodien, men hele lydsporet hitlisterne. Til gengæld er det sjældent, de kendte og elskede numre rammer livescenerne.

Det besluttede Hans Munkgaard og Kasper Fonnesbæk Andersen at gøre noget ved og dannede bandet Luftens Helte tilbage i 2014. Luftens Helte består af 19 sangere og musikere fordelt på en rytmegruppe, en blæser- og strygersektion, samt en forsanger-trio.

Lørdag 26. juni tager Luftens Helte publikum med ind i et magisk univers sat sammen af autentiske Disney-klassikere, når de spiller til De Grimmeste Aftner.

»Da Kasper og jeg dannede Luftens Helte, var vi ikke et øjeblik i tvivl om, at Disney musik skulle være vores musik. Det er jo helt vanvittigt, at de numre ikke bliver spillet mere live. Disney musik er det fedeste musik og så vanvittigt godt skrevet. Selvfølgelig! For når Disney skal lave et stykke musik, ser de sig om efter den bedste sangskriver, den bedste komponist, den bedste til at orkestrere og så videre – og så er det den gruppe af topprofessionelle folk, de hyrer ind til at koge de store, globale følelser, som alle kender, ned til et nummer på to-tre minutter. Det kan jo kun blive godt,« siger Hans, som er kapelmester og forsanger i Luftens Helte. Han, bandets anden kapelmester og forsanger, Kasper, og Laura Leunbach, som er bandets tredje forsanger, er alle med over Zoom fra hver deres hjemadresse i Aarhus.

Kameraerne dokumenterer Kasper og Lauras ihærdige nikken, alt imens Hans fortsætter:

»Vi er alle sammen fans af den finurlige måde hvorpå, Disney laver melodier, som er super sangbare og samtidig meget avancerede harmonier og fede arrangementer. Det er guf at lytte på!«

Disney sangenes guldalder

Siden Luftens Helte så dagens lys, har det aarhusianske tribute-band spillet for fulde huse rundt omkring i Danmark. Og de er kendte for at skabe en fest uden lige.

»Jeg tror, det kom lidt bag på os, at Luftens Helte-koncerterne blev så populære. Nogle af de andre i bandet har fortalt mig om en af de første koncerter, Luftens Helte spillede i Studenterhus Aarhus. Alt var udsolgt, og folk stod nærmest oven på hinanden for at komme ind. Det var vist der, det for alvor gik op for os, hvad det her projekt kunne,« fortæller Laura, som har været med i bandet siden 2016.

På deres skiftende repertoire har Luftens Helte en perlerække af kendte og mindre kendte Disney-sange. Størstedelen fra 90’er-filmene.

»Flere af os i bandet er fra den generation, der er født slut firserne-start halvfemserne. Og størstedelen af vores repertoire er numre fra netop 90’er-filmene. Det er numre, man husker fra sin barndom. Man kender dem ud og ind, og der er er så megen nostalgi forbundet med dem,« siger Kasper.

Hans uddyber:

»I 90’erne spyttede Disney den ene animerede musicalsucces ud efter den anden. Disney har ikke lavet så meget materiale i noget andet årti, end de gjorde i 90’erne. Det er en skattekiste uden lige. På den måde giver det sig selv, at meget af det, vi har på repertoiret, er fra den periode. Men vi prøver også at have noget med fra de tidlige film som Snehvide, Pinocchio og Aristocats.«

»90’erne var bare Disney sangenes guldalder!« indskyder Laura.

Favoritterne skifter

På spørgsmålet om hvilken Disney sang der er deres favorit hver især, tøver de alle tre med svaret.

»Kasper, du starter!« bryder Hans så stilheden og redder samtidig sig selv et par minutters ekstra tid til at tænke.

»Ha, ha! Ja... Jamen for mig ændrer det sig lidt hele tiden, hvilken sang der er min favorit. Generelt er jeg helt vild med at spille de arrangementer, vi har leget med og gjort til vores egne. For eksempel “Hvem vil ikke være kat” fra ”Aristocats”, hvor vi alle tre er på som forsangere – det er så fedt! Samtidig er jeg også meget glad for de symfoniske ballader som eksempelvis “Vindens farver” fra ”Pocahontas”,« begynder Kasper.

Laura tager over:

»Jeg synes, det er mega svært at sige, hvilket nummer der er min favorit. Ligesom Kasper siger, så skifter det meget. Lige for tiden nyder jeg meget at synge “Into the unknown” fra “Frozen 2”, som er et nummer, vi har med på vores repertoire i øjeblikket. Det en fed melodi med spændende modulationer, og så er den udfordrende at synge. Man får lov til at give alt, hvad man har. Og så spiller vi den bare fedt, hvis jeg selv skal sige det.« Hun bryder ud i et smil så bredt, at det fylder hele skærmen.

Hans og Kasper nikker energisk i retning af hver deres kamera.

»Jeg kan kun tilslutte mig koret. Det skifter meget, hvilket nummer der er mit yndlingsnummer - lidt ligesom ens livret; den ene uge er det boller i karry, og den næste er det kåldolmere. Men lige for tiden tror jeg, min yndlingssang er “Mit, mit, mit” fra “Pocahontas”. Alan Menken har skrevet et mesterværk af en sømandsmelodi tilsat elegant finurlighed og et kæmpe mandskor. Det nummer har ekstremt meget pondus og fungerer så godt!« Hans gestikulerer energisk af bar entusiasme.

Når Luftens Helte går på scenen, synger de som regel på både dansk og engelsk.

»Vi synger primært på dansk, men nogle af de nyere numre synger vi på engelsk. Jeg tror, det afhænger meget af, på hvilket sprog vi i bandet selv har hørt sangene og kender dem bedst,« siger Laura.

»De fleste af os har jo set tegnefilmene på VHS og på dansk som børn. Det var det, man kunne dengang. Derfor kender vi måske også sangene bedst på dansk. For børn i dag er det jo helt anderledes. I den børnehave, jeg arbejder i til dagligt, kan jeg høre, at børnene går rundt og synger “Let it go, let it go”, fordi de har hørt sangen på engelsk på Youtube eller et andet sted,« supplerer Hans.

Det 19 mand store band Luftens Helte består af rytmegruppe, en blæser- og strygersektion, samt en forsanger-trio. Når Luftens Helte går på scenen er der således lagt op til en musikfest af de helt store. Foto: Andreas Dalum Sahl

Fed fest og festivalstemning

Når Luftens Helte spiller til De Grimmeste Aftner 26. juni bliver det første gang, de optræder i GrimFest-regi.

»Jeg var på GrimFest som tilskuer for mange år siden. Men jeg har ikke været til De Grimmeste Aftner endnu, så det glæder jeg mig helt vildt til at opleve!« siger Laura.

»Jeg har faktisk aldrig været på Grim, så jeg er vildt spændt på at optræde der og på at spille udendørs - i forhåbentlig dejligt vejr!« Kasper holder et par krydsende fingre op foran sit kamera.

»Det bliver også første gang på Grim for mig. Men jeg har hørt fra flere, at der skulle være superhyggeligt. Jeg glæder mig til at mærke den her festivalstemning, vi alle sammen har savnet så længe. Det er fedt at spille på venues, men er der noget, der vil fungere stjernegodt på en hvilken som helst festival, så er det Luften Helte! Det får vi lov til at vise til De Grimmeste Aftner,« stemmer Hans i.

Det er fedt at spille på venues, men er der noget, der vil fungere stjernegodt på en hvilken som helst festival, så er det Luften Helte! Det får vi lov til at vise til De Grimmeste Aftner.

Hans Munkgaard, kapelmester og forsanger i Luftens Helte

At de tre forsangere glæder sig er tydeligt – selv over en Zoom-forbindelse. Og det forsikrer de, at publikum også roligt kan gøre.

»Vi kommer til at skabe en fed fest, hvor vi selvfølgelig overholder alle de restriktioner, der er, men hvor folk kan rocke med i græsset og nyde at få nostalgien vækket til live,« lover Laura.

»Det bliver ikke bare en fed, men en MEGA fed fest, hvor publikum kommer til at høre livemusik, de ikke kan høre andre steder. Og drikke fadøl imens!« indskyder Hans.

Laura klapper ivrigt i hænderne og siger:

»Det bliver så skønt at komme ud at spille koncert, være i kontakt med publikum og connecte over fantastisk musik. Stå på scenen og skeje ud og skabe en fest. Det har vi savnet efter så mange måneder uden live-koncerter. Og til De Grimmeste Aftner bliver det endda under åben himmel. Det glæder vi os allesammen helt vildt til!«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.