Atter mulighed for en svalende dukkert i Kolind Svømmebad

Det hæderkronede udendørs bad fra 1972 er fortsat et stort aktiv i juni, juli og august. Ikke bare for Kolinds borgere, men også fra mange fra de omkringliggende byer.

Artiklens øverste billede
Kolind Svømmebad fylder 50 år næste år og er fortsat et aktiv for mange mennesker i sommermånederne. Foto: Lars Norman Thomsen

Så kan der atter bades til tonerne af Sunshine Reggae i Kolind Svømmebad, det eneste friluftsbad på Djursland.

På »stranden« kan der spilles beachvolley og strandhåndbold eller man kan vælge bare at flyde i en liggestol. Palmerne, der var en oplevelse i sig selv på »stranden«, er for længst afgået ved døden. De kunne ikke klare, at Danmark ikke er et tropeland året rundt!

Svømmebadets historie går tilbage til 1972, hvor en gruppe driftige Kolind borgere fik skaffet midler nok til at opføre et udendørs friluftsbad i byen med hjælp fra mange frivilliges hjælp.

I dag er det ejet af Syddjurs Kommune, mens dens den daglige drift i de tre måneder, hvor badet er åbent for publikum varetages af et svømmebadsudvalg under Kolind Borgerforening.

I 2018 gennemgik Kolind Svømmebad en større renovering af de tekniske installationer. Et klart udtryk for, at man i Syddjurs Byråd anerkender værdien af badet.

Lidt problemer med udluftning er vist det ene, vi har lidt problemer med. Ellers har vi et svømmebad, der er tip-top, og som vi kan være stolte af

Helle Andreassen, formand for svømmebadsudvalget

Begrænsninger i 2021

Corona-situationen betød, at man i 2020 først åbnede 1. juli og var underlagt en række klokkeklare restriktioner.

»I år har vi heldigvis kunnet holde åbent fra starten af juni fredag, lørdag og søndag, ligesom vi har fast morgensvømning hver mandag, onsdag og fredag,« fortæller Helle Andreassen, mangeårig formand for svømmebadsudvalget, hvori hun sekunderes af Birgitte og John Boye, som også har været med i utallige år.

Når skolernes sommerferie begynder, er det åbent hver dag i ugen.

Corona sætter fortsat nogle begræsninger for antal gæster og brugen af omlædningsrum, men nu skal ingen længere bære mundbind.

»Der må være maks. 18 i det lille svømmebad og 76 i det store. Hertil kommer, at der kun må være otte i hvert af vores to omklædningsrum,« siger Helle Andreassen.

Alle på 15 og derover skal kunne fremvise et gyldigt coronapas.

»Folk skal kunne fremvise gyldigt coronapas, når vi laver en stikprøvekontrol, men mange gør det allerede, når de køber deres indgangsbillet, selvom vores ansatte ikke beder om det. Jeg synes, at vores gæster generelt er meget disciplinerede og er gode til at overholde de retningslinjer, som vi skal håndhæve,« siger Helle Andreassen.

Svømmebadsudvalget har 11 unge i sving i løbet af sommeren, 5 med livreddercertifikat og 6, der passer billetlugen og kiosken.

»Der er en livredder og en i kiosken på job sammen, og det passer meget fint,« vurderer Helle Andreassen.

Tip-top bad

Investeringen i 2018 holder fortsat vand.

Nutildags skal svømmebadsudvalget ikke stå på mål for omklædningsfaciliteter, der ligner noget fra det gamle DDR, og to svømmebade, hvor dugene har haft deres storhedstid og vandkvaliteten ikke lever op til de lovmæssige krav.

»Lidt problemer med udluftning er vist det ene, vi har lidt problemer med. Ellers har vi et svømmebad, der er tip-top, og som vi kan være stolte af,« siger Helle Andreassen.

Syddjurs Kommune betaler årligt 50.000 kroner til driften, ligesom man betaler for el, vand og varme plus for syre og klor.

»De 50.000 kroner går primært til lønninger til de unge, vi har ansat i vores tre åbningsmåneder. Billet- og kiosksalg gør, at vi lige kan få det til at løbe rundt,« siger svømmebadsudvalgets formand.

Varm sommer, tjah...

Helle Andreassen er ikke i tvivl om, at Kolind Svømmebad fortsat er et stort aktiv for mange mennesker, børn og voksne.

»Det er slet ikke til diskussion, og jeg ved også, at både skolen, SFO og børnehaven, som alle ligger i kort afstand til badet, er glade for svømmebadet. De bruger det altid flittigt.«

Så en varm sommer vil gør Helle Andreassen og resten af svømmebadsudvalget tilfredse og glade?

»Ja, både og og. Bliver det en varm sommer, stiger efterspørgslen efter at få en dukkert også tilsvarende, og så skal vi jo virkelig holde øje med, at besøgsantallet ikke overskrider grænserne for, hvor mange vi må lukke ind,« griner hun.

Delfinen på pause

Den lokale svømmeklub Delfinen, som er næsten lige så gammel som Kolind Svømmebad, lå brak i 2020, og det samme kommer til at gøre sig gældende i år.

Delfinens instruktører har ellers været helt fremme beatet med svømmeundervisning til store og små tidligere.

»Delfinens bestyrelse har sagt til mig, at de synes, det er svært at starte op med de restriktioner, der skal overholdes. Det er selvfølgelig træls, men også meget forståeligt,« siger Helle Andreassen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.