Direktør Rikke Øxner om kritik af Aarhus Festuge: Vi prøver, men kan ikke ramme alle

Manglende fest og fadøl til festugen skyldes blandt andet gammelt krav fra byrådet, fortæller direktør.

Artiklens øverste billede
Rikke Øxner, direktør for Aarhus Festuge, er ikke enig i kritikken fra Venstres spidskandidat, som mener, at festugen mangler folkelighed. Foto: Brian Karmark

Folkeligheden mangler og skal tilbage til Aarhus Festuge.

Det bedyrer Venstres spidskandidat Christian Budde i et interview med Lokalavisen Aarhus i anledning af et nyt kultur- og idrætsudspil, hvor festuge-folkeligheden - eller manglen på samme - er ét ud af seks punkter.

Borgmesterbejleren mener, at balancen er tippet. Der er for meget finkultur og for lidt fest og børnesjov.

Debatten hilser direktør for Aarhus Festuge, Rikke Øxner, velkommen, og hun anser ikke Venstre-opfordringen som utidig indblanding. Men det er ikke ensbetydende med, at hun er enig.

Vi må alle indrømme, at der aldrig er nok af det, vi selv holder af, så vi kan ikke gøre alle evigt lykkelige alle år.

Rikke Øxner, direktør for Aarhus Festuge

Ifølge hende er der for nogle år tilbage lavet undersøgelser om, hvad aarhusianerne mener om festugen - blandt andet om den er for elitær eller folkelig. Og her var resultatet meget ligeligt fordelt.

»Det er meget forskelligt alt efter, hvem man spørger. Men det vigtigste er jo, at kvaliteten i det, vi laver, er god. Vi må alle indrømme, at der aldrig er nok af det, vi selv holder af, så vi kan ikke gøre alle evigt lykkelige alle år.«

»Det er dog ikke det samme, som at vi ikke kan ramme ved siden af skiven nogle år. Jeg er enig med ham i, at festugen skal være for alle typer mennesker. Vi rammer ikke alle, men hvis der er grupper, vi ikke appellerer til, så har vi et problem,« siger direktøren, der i snart seks år har siddet i spidsen for festugen og kom fra direktør-stillinger hos Roskilde Festival.

Hun er ikke enig i, at børnefamilierne er blevet underprioriteret. Derimod bedyrer hun, at man har prøvet at lægge sig i selen for at tiltrække børnefamilier - blandt andet ved at slå Musikhusparken og Rådhusparken sammen til Byparken under festuge-dagene.

»Og den er virkelig tilrettelagt specifik på at være for børnene og hele familien i alle dagtimer. Det har været rigtig vigtigt at målrette for os,« forklarer hun og nævner blandt andet gåsegang gennem byen og sneglecirkus som populære trækplastre.

Men Rikke Øxner har også teledata-undersøgelser, der modsiger, at festugen ikke rammer bredt.

»Når man renser tallene for de, der bor og arbejder i området, så kommer der 30.000 om dagen i Byparken i de ti dage, der er festuge. Det er altså 300.000, der besøger Byparken. Så jeg tror, at det er vores største attraktion i alle årene, som jo netop appellerer til børnene med workshops, teater, falckkursus for skolebørn og mange andre ting. Så det håber jeg, at han kommer ud og ser til sommer.«

Ligesom Christian Budde husker jeg også Aarhus Festuge bedst for Univers-dagene på Bispetorv. Kan du slet ikke genkende, at den folkelige fest er feset lidt ud over årene?

»Som kulturbruger- og arrangør er min erfaring, at vi altid bedst husker og mindes dengang, vi selv var fedest og havde en fest som 23-årige,« griner hun og fortsætter:

»Men det er noget rigtigt i det. Længe før jeg kom til, bad byrådet festugen om at rydde op i, at det var blevet en lidt for voldsom cocktail af studiestart og alkohol. Man bad festugen sørge for at stramme lidt op på den alt for fadøls-agtige fest, og derfor er der lidt færre musiktelte på torvene. Men vi har stadig Pustervig, der er tophyggelig og folkelig. Og så har vi også en scene i Mølleparken, hvor byens aktører viser deres ting frem, og hvor der også er noget for børnene i dagtimerne.«

Men selv om Rikke Øxner ikke er helt enig i kritikken fra Venstre, så tager hun gerne imod borgmesterkandidatens udstrakte hånd om en kop kaffe og en snak om Aarhus Festuge.

»Jeg er så klar på kaffe, for jeg vil rigtig gerne høre fra folk med et stort netværk og høre, hvad de samler op ude i byen. Vi kan altid blive bedre til at fortælle historien om, hvad festugen kan byde på, og jeg vil meget gerne gå en tur med ham rundt i byen og kigge på festugen sammen.«

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.