Grønland og Danmarks forhold udstilles
Stort multiperformanceprojekt om tvangsurbaniseringen af Grønland vises i Det Grønlandske Hus i Aarhus

Det Grønlandske Hus i Aarhus huser fem forestillinger af Teater Freeze Productions – et stort performanceprojekt med fem forskellige forestillinger fredag 18. juni, lørdag den 19. juni og søndag 20. juni.
Forestillingerne repræsenterer fem forskellige scenekunstneriske udtryk: Monolog, dialog, trekantsdrama, dans og performance-art og kan opleves individuelt eller samlet. De spiller alle på dansk.
Tvunget urbanisering
Forestillingerne ’Narsarsuaq/Sletten’ foregår i Nuuk i de store boligblokke, som hedder Narsarsuaq eller på dansk Sletten, og omhandler følgerne af urbaniseringen og lukningen af bygderne i Grønland i 60’erne og frem til nu.
G60 var den store centraliseringsstrategi, som den danske stat igangsatte, og som flyttede bygdebeboerne til de store byer ofte i betonblokke, som eksempelvis Sletten i Nuuk. Det forårsagede en identitetskrise hos mange grønlændere, som også den dag i dag stadig er påvirkede.
Hvad var deres rolle nu efter for eksempel fangeren ikke havde sit hverv og fangstområder længere?
Forestillingerne spillede med stor succes i netop blokkene (nr. 2 og 6) i Sletten under Nuuk Nordisk Festival i 2019. Mange mennesker kom, og blev rørte og følte sig set.
Relevante temaer
Stykkerne er skrevet af forskellige nordiske og grønlandske dramatikere og forfattere og portrætterer hver et årti og et specifikt tema.
Hanne Trap Friis, leder af Teater Freeze Productions og instruktør af ’Sletten’, påpeger, at temaerne stadig er relevante at forholde os til i dag:
»2021 er 300-året for den danske kolonisering af Grønland. Urbanisering er bare ét aspekt i den postkolonielle virkelighed, vi befinder os i. Vi tror på, at kunst kan tale et sprog, som nogle gange er større end det almindelige sprog. Kunst kan formidle ting, der kan være svære at sige i det almindelige rum«, siger Hanne Trap Friis.
»Vi er stolte af at lægge hus til forestillingsserien, fordi det for det første er et stykke af historien mellem Grønland og Danmark, der iscenesættes, og for det andet fordi det bidrager til forståelsen af, hvorfor relationen er kompleks og blandet med tunge følelser. Grønland og Danmark har ligesom et familieforhold, som til tider godt kan være svært, men man hører alligevel sammen. Forholdet kræver, at begge parter arbejder for det og snakker om det, der gør ondt. Når vi forstår hinanden, så åbner vi os og nærmer os hinanden. Det styrker vores fællesskab,« siger Tanja Nielsen, direktør hos Det Grønlandske Hus i Aarhus.
Teater skaber debat
Teater Freeze Productions og dets leder, Hanne Trap Friis, har gennem de sidste 10 år arbejdet i både Grønland og Danmark. Teatret har skabt blandt andet den Reumert-vindende ’Den Grønlandske Mand’, ’Narsarsuaq/Sletten’ og lige netop afsluttet ’Jeg Bærer Min Sjæl’, som kommer til Danmark i 22/23.
Hanne Trap Friis arbejder med at give Grønland, og hele relationen mellem Danmark og Grønland, et nyt narrativ gennem godt og underholdende teater. Teater skaber debat og nye indsigter, og Hanne Trap Friis vil både åbne for ny viden, indsigt og færre fordomme.
Det sker altså næste gang i Det Grønlandske Hus, Dalgas Avenue 52 A-F, 8000 Aarhus C, fredag den 18. juni kl. 19-21.30 og lørdag og søndag 19. og 20. juni 2021, begge dage klokken 13-17.
sø