Glasmuséet præsenterer en af glaskunstens ypperste

Glasmuseet Ebeltofts scoop af en sommersatsning - ’MAESTRO – Lino Tagliapietra, verdens bedste glasblæser’ kan opleves helt frem til 24. april 2022.

Artiklens øverste billede
Glasmuseets forhave var velbesøgt i det smukke vejr til fredagens fernisering. Foto: Lars Norman Thomsen

»Lino Tagliapietra er legendarisk – en rockstjerne i glasverdenen – født og opvokset på den berømte ’glasø’ Murano i Venedigs lagune, som var epicentret for europæisk glasfremstilling i århundreder.

Han kom i lære som 11-årig og har arbejdet med glas lige siden, fylder 87 i år, er still going strong og anerkendt verden over for at forbinde ypperligt håndværk med et stærkt nutidigt kunstnerisk udtryk,« lød det med lige dele beundring og begejstring fra Pia Bittner, Formidlings- og presseansvarlig på Glasmuseet, forud for fredagens fernisering i muséets fine gårdhave, hvor der var fornemt besøg af den italienske ambassadør Luigi Ferrari og flere af kunstens største mæcener i Danmark.

Syddjurs borgmester Ole Bollesen var indforskrevet på talerlisten og bidrog med en lille historie fra barndommens ferier i Italien, hvor han og familien netop besøgte Venedig og beundrede glaskunstnerne. Det gjorde et uudsletteligt indtryk på borgmesteren, fortalte han.

Lino Tagliapietra er legendarisk – en rockstjerne i glasverdenen – født og opvokset på den berømte ’glasø’ Murano i Venedigs lagune, som var epicentret for europæisk glasfremstilling i århundreder.

Pia Bittner, Formidlings- og presseansvarlig på Glasmuseet

En understregning af det format, som Lino Tagliapietra repræsenterer, og også en cadeau til Glasmuséets nye direktør Rebecca Matthews, der efter fem år som direktør for Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 og to år som direktør for Goodenough College i London, starter med at sætte overliggeren højt i sit nye job, der startede 1. maj 2021.

Lino Tagliapietra måtte grundet pandemien opgive at møde op i egen høje person i Ebeltoft.

En sand mester på Glasmuseet, Lino Tagliapietra. Foto: Lars Norman Thomsen


Den venetianske glaspusterkunsts historie går tilbage til det 13. århundrede, hvor man af frygt for mulige brande udliciterede dette håndværk fra Venedig til Murano.

Creme de la Creme

Den faglige viden har man givetvis hentet i det syriske område, som igen har traditioner tilbage til det romerske rige. Venedig forsøgte at holde på den faglige viden omkring det at gøre glas. Derfor var det gennem lange perioder forbudt venetianske glasmagere at rejse til udlandet, Det var dog umuligt at holde glasmagerne hjemme, derfor har venetiansk glaskunst påvirket smagen inden for glas i mange europæiske lande.

Lino Tagliapietra har haft stor betydning for udviklingen af den moderne internationale glaskunst. I 1979 besøgte han USA for første gang for at demonstrere glasblæsning på Pilchuck Glass School. Det blev begyndelsen på en livslang undervisningsaktivitet i USA såvel som i Europa, Japan og Australien.

I dag deler han tiden mellem sit værksted på Murano og sit galleri i Seattle, USA. Lino Tagliapietra er repræsenteret på museer og i internationale samlinger i hele verden heriblandt Victoria and Albert Museum i London, UK, Corning Museum of Glass, New York, USA, Metropolitan Museum of New York, USA, Musée des Arts Décoratifs, Paris, Frankrig, og Tokyo National Modern Art Museum, Japan.

Soft Machine

Udstillingen på Glasmuseet Ebeltoft består af et stort udvalg af Lino Tagliapietras betydeligste værker, heriblandt en serie helt nye arbejder, som aldrig har været vist før. Udstillingen er kurateret (udvalgt, arrangeret) i samarbejde med glaskunstner Tobias Møhl, der har værksted i Ebeltoft sammen med sin kone, og er internationalt anerkendt for sin nordiske fortolkning af klassiske venetianske filigranteknikker, som han første gang oplevede tæt på, da han i 1996 assisterede Lino Tagliapietra i Glasmuseets værksted.

Glasmuseets nye direktør Rebecca Mathews fik en flot debut som vært. Overliggeren har hun i hvert fald sat højt med sine første udstilliner. Foto: Lars Norman Thomsen



Den italienske verdenskunster ikke den eneste med internationalt ry, som Glasmuséet præsenterer for sommerens mange gæster.

Studyudstillingen Soft Machine med nye, eksperimenterende værker skabt af canadiske Carissa Baktay.

Udstillingen indgår i Glasmuseets udstillingskoncept ’The Study’, der giver yngre såvel som etablerede kunstnere mulighed for at eksperimentere og afprøve nye idéer.

Carissa Baktay (f. 1984), der var til stede ved fredagens fernisering, bor og arbejder for tiden i Reykjavik, Island. Hun kombinerer ofte glasset med andre materialer, og har siden hun kom til Island blandt andet arbejdet med hestehår.

Selve processen og arbejdet over tid med materialet er et væsentligt element for Baktay. Den omstændige proces med at indsamle hårene fra hestenes haler (som hun får fra slagterier på Island), vaske, rede, stryge, flette, sno og forme det er således en del af forståelsen af materialet og det færdige værks udtryk.

En proces, hun sammenligner med dengang, hun var barn og holdt af at vaske og rede sine dukkers lange hår.

Soft Machine vises frem til 14. november 2021.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.