Dansk Erhverv-prisen 2021: Syddjurs virksomhed slået på målstregen
Hornslet virksomheden Refurb A/S var sammen med den socialøkonomiske virksomhed Special Minds og Kolding Kommune nomineret til Dansk Erhverv-prisen 2021, men måtte se samarbejdet mellem Falck, Carelink og Danske Regioner løbe med palmerne og de 100.000 kroner.

Nye jobs, socialøkonomisk vækst og øget bæredygtighed. Det er hovedingredienserne bag opskriften på det succesfulde partnerskab, der er blevet til virkelighed i Kolding, og som var med i opløbet om Dansk Erhvervs-prisen 2021, der blev uddelt af HKH kronprins Frederik på den første septemberdag i København.
Partnerskabet tæller Kolding Kommune, den socialøkonomiske virksomhed Special Minds og Hornslet virksomheden Refurb A/S, der gennem de seneste par år er gået sammen om at skabe jobs for mennesker med autismeprofil gennem genbrug og istandsættelse af brugt IT-udstyr.
Det har foreløbig udmøntet sig i etableringen af fem flexjobs og en fuldtidsstilling i Kolding Kommune, socialøkonomisk værdi for 520.000 kroner, indsamling og videresalg af mere end 3.000 brugte computere, tablets og mobiltelefoner samt en stor miljøbesparelse på mere end 500 tons CO2.
»Kolding Kommune har vist mod ved at sige, at de har noget brugt it-udstyr, som de vil bruge aktivt til at skabe økonomisk, social og miljømæssig værdi. Special Minds har vist mod til at hjælpe nogle mennesker fra kanten af arbejdsmarkedet med det mål at skabe et bedre liv gennem selvforsørgelse. Vores mod har handlet om ærgerrigt at fastholde den tanke, at når noget først er lavet, og det ikke er brugt færdigt, bør man fastholde produktet,« lød det forud for afsløringen af prisvinderen fra Peter Hove, kommunikationsdirektør i Refurb, som ikke tøver med at kalde partnerskabet i Kolding for en pioner-case, der med fordel kan kopieres af andre kommuner.
Slået på stregen
Det blev imidlertid samarbejdet mellem Falck, Carelink og Danske Regioner, der løb med prisen.
Dansk Erhverv-prisen gives til et offentlig-privat samarbejde mellem to eller flere offentlige og private aktører, f.eks. virksomheder, organisationer og myndigheder, der med samarbejdet har leveret ekstraordinære, konkrete resultater og bidraget til at løfte en samfundsudfordring.
Prisvinderne har stået for et unikt offentlig-privat samarbejde om lyntest, der har været en hjørnesten i den danske teststrategi og hjulpet Danmark ud af coronakrisen, og prisen hylder indsats for at levere konkrete resultater til gavn for borgerne i en krisetid, lyder begrundelsen for at tildele triumviratet prisen.
Vinderen modtager et kontant beløb på 100.000 kroner ud over æren.