Virksomhed i Stilling opfinder billig og lynhurtigt gurgletest i kampen mod corona

Ingeniør-virksomheden DIS i Stilling har sammen med tyske TIB Molbiol har udviklet en automatiseret PCR-testmaskine, der kan corona-teste danskere for et mindre beløb og markant hurtigere end i dag.

Artiklens øverste billede
Den nye gurgletest mod corona reducerer behovet for medicinask uddannet personale samt mængden af forsyninger og materiale - alt sammen er med til at gøre udgifterne til test mindre. Pressefoto

Ingeniørvirksomheden DIS i Stilling nemlig sammen med en tysk samarbejdspartner udviklet en fuldautomatisk testmaskine, der i løbet af en time kan give svar på en PCR-test – vel at mærke til en pris lavere end den, som det offentlige hidtil har betalt for manuelle tests.

Den nyudviklede testmaskine kombinerer pålideligheden af PCR-tests med hurtigheden, som kendes fra lyntestene. Den fuldautomatiske testopsætning gør det muligt at tjekke 60 test i timen.

Selvom COVID-19-pandemien er i kontrol i Danmark lige nu, vil intensiv testning i et godt stykke tid fremover stadig være nødvendigt i kampen mod pandemien, og det er planen, at opfindelsen skal bruges i Danmark, hvor der stadig dagligt testes tæt ved 150.000.

Men den nye opfindelse fra DIS vil især være relevant i lande med lav testkapacitet og forholdsvis få vaccinerede

Gurgletestmetode – enkel og billig

I modsætning til næsetest og skrab i svælget, skal prøverne med den nye maskine tages med en gurglemetode, hvor testpersonen gurgler med svælgskyllevand i 30 sekunder.

Metoden reducerer behovet for medicinsk uddannet personale og antallet af forsyninger og materialer. Resultatet er, at omkostningerne per test er lavere.

Ifølge DIS er det en markant fordel, at testkapaciteten kan skrues op og ned fra dag til dag, uden at der behøver at være mange ansatte for at klare spidsbelastningerne.

Samtidig er det ingeniørvirksomhedens forventning, at teknologien bag testene også kan indgå som en naturlig del af et fremtidigt nationalt setup til håndtering af fremtidige pandemier, eller hvis COVID-19 på ny kræver mange massetest – for eksempel ved nye mutationer.


bo

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.