Peter Poulsen har fået høsten i hus og det til tiden

Planteavlsformandens vurdering: »Slet ikke så ringe«.

Artiklens øverste billede
Peter Poulsen ude i marken, hvor der er sået efterafgrøder efter høsten er kommet vel i hus. Privatfoto

»Ja. Vi har som altid haft vældig travlt. Men vi nåede at få hele høsten i hus til tiden. Og kvaliteten er slet ikke så ringe.«

Sådan lyder vurderingen fra en glad og tilfreds Peter Poulsen, der driver sit Kærgården & Bækskovgård Landbrug fra Sygehusvej 36 i Ørsted.

Han er også formand for planteavlsudvalget i Djursland Landboforening.

»Høsten er jo den tid, hvor vi en gang om året før vores løn, så det er altid spændende af se hvordan det går,« konstaterer Peter Poulsen, som har knap 600 hektarer under plov med salgsafgrøder som byg og hvede til fremavl og raps til oliefremstilling.

I nabolaget af 75 hektarer er udlagt til kartofler, hvor der er en stor efterspørgsel efter stivelse, der i dag anvendes i alt lige fra vingummibamser til stort set alle slags fødevarer og i noget så unikt som produktion af katalysatorer til motorernes udstødningsgasser.

Der er tale om et topmoderne landbrug, hvor alle digitale redskaber som GPS, og hvad der nu ellers hører til landbruget anno 2021 er i brug.

Høsten er jo den tid, hvor vi en gang om året før vores løn, så det er altid spændende af se hvordan det går

Peter Poulsen

Tempo og timing

Og når Peter Poulsen fortæller, at han kan få hele sin høst hjem på 12 til 14 arbejdsdage, så siger det lidt om tempoet og det stykke arbejde, som de megastore maskiner kan magte.

I forhold til da han startede som landmand i 1987, hvor den store mejetærsker var på 17 fod, så er de to han råder over i dag dobbelt så store, på 34 fod. Og de fås naturligvis endnu større.

Mens der  var fuld gang i høsten af vårbyg. Privatfoto,

Med GPS inde over og den styring, der følger med, opnås den optimale brug af de store høstmaskiner – ja og alle andre i sagens natur.

Der er intet spild, udmåling af gødning og sprøjtemidler kan doseres præcist og rettes lige præcist mod det sted, hvor disse præparater gør mest gavn.

Markerne er også læst ind på digitale kort, og maskinerne kan faktisk styre sig selv. Stoppe og vende, når de når kanten af marken, så der igen er den fulde udnyttelse af tid og ressourcer.

»Vi har oplevet en forrygende teknologisk udvikling, og den er slet ikke slut endnu. Vel knapt lige begyndt.«

Planteavlernes formand har store forventninger til de digitale landvindinger, der er i en rivende udvikling, og hvor kun fantasien sætter sine grænse.

Den menneskelige faktor skal man dog aldrig glemme, og her er Peter Poulsen så heldig stillet, at han i høsttiden kan trække på nogle erfarne folk, der kan rykke ud som piloter på mejetærskerne og de øvrige maskiner, når kornet og halmen skal af marken.

200 lastbiltræk

Lidt for sjov regner Peter Poulsen ud, at der i forbindelse med høsten kommer små 200 lastbiltræk ud fra hans landbrugsbedrift alt i alt og det medregnet raps, korn, kartofler og halm.

Heraf 800 ton halm som brændsel til fjernvarmeværket i Ørsted.

Igen en helt igennem miljørigtig løsning til glæde både for både varmekunderne i Ørsted og for klimaet.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.