Havvindmøller er flyttet i Kattegat

Hesselø Havvindmølleparl har fået en ny placering - fiskere mener det kan koste dyrt.

Artiklens øverste billede
Fiskerne i Gilleleje frygter for deres fremtid, hvis placeringen af Hesseø Havvindmøllepark fastholdes. Foto: Aleksander Klug

Hesselø Havvindmølleparks placering i Kattegat har afgørende betydning for det fremtidige fiskeri i Kattegat. En gruppe fiskere og lokale er derfor gået sammen om et borgerforslag, der foreslår en placering af havmølleparken, så sameksistensen mellem det lokale kystnære fiskeri og havvindmøller i de danske farvande sikres.

Man har i tolvte time ændrede den planlagte placering af Hesselø havvindmøllepark fra lige nord af Hesselø til et område der ligger nordøstlig for dette, direkte oven i nogle af de bedste fangstpladser i det sydligere Kattegat. Der var ellers i høj grad, ved den første placering der blev fremvist for folketinget, taget hensyn til fiskeriet i havvindmølleparkens placering.

»Desværre er dette udgangspunkt nu fuldstændigt blevet ændret, uden yderligere orientering af folketinget. Beslutningen folketinget tog med hensyn til etablering af Hesselø Havvindmøllepark er, som vi ser det, taget på et uoplyst grundlag, da der ikke af nogen rapporter fremgår, hvilken katastrofal betydning dette vil få for fiskeriet i det sydlige Kattegat, mener auktionsmester i Gilleleje, Lasse Nordahl, fra fiskernes aktionsgruppe.

Forslaget som det ser ud nu, vil med den forslående placering betyde, at fiskere vil miste deres vigtigste område for fiskeri efter jomfruhummer, søtunger og andet fisk i det sydlige Kattegat. Det vil være ødelæggende for fiskeriet og højst sandsynligt resultere i en afvikling af fiskeriet, da det desværre ikke vil være muligt at drive dette fiskeri fremover, mener aktionsgruppen.

Fiskeri afvikles

Hvis den nuværende placering af havvindmølleparken fastholdes, vil de resterende tilgængelige områder, hvor der kan drives et fornuftigt fiskeri efter jomfruhummer i det sydlige Kattegat, være så få, at fiskeriet reelt afvikles.

Fiskerne vil lide betydelige tab, da de ikke længere har adgang til de gode fangstpladser. Dette vil ligeledes ramme alle følgeerhverv - Gilleleje Auktion, Gilleleje Havn, smede, bådebyggeri, elektriker, skibsmaler og så videre, samt de havne hvor jomfruhummer og fisk landes i. Det gælder derfor ikke kun fiskerne fra Gilleleje, men også fiskere fra Hundested, Odden, Rødvig, Bønnerup, Grenaa, Strandby, Læsø, Skagen, Bornholm, Klintholm, Bagenkop, Søby og Fyn, samt i høj grad Kerteminde. Mange af disse fiskere benytter Gilleleje havn som udgangspunkt for deres fiskeri.

Det vil ret hurtigt betyde døden for den sidste større fiskerihavn på Sjælland, hvis man ikke kommer fiskere og følgeerhverv i Gilleleje til undsætning og omplacere havvindmølleparken, som fiskerne har foreslået.

Fiskerne håber derfor, at få folks opbakning til deres forslag om havvindmølleparkens placering. Der er oprettet et borgerforslag, så vi også i fremtidig kan få frisk fisk fra Kattegat. Alle der ønsker at give deres støtte, kan finde forslaget på borgerforslag.dk


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.