Ø-ejere stævner statens ejendomsselskab efter salg til bitcoin-pirat
En bitcoin-investors køb af dele af øen Hjelm har udviklet sig til en tvist, hvor øens ejerlaug har stævnet statens ejendomsselskab for uretmæssigt at have solgt matrikler til en privat tredjemand.
Kryptovaluta-investoren Niklas Nikolajsen – til tider omtalt som Bitcoin-piraten – offentliggjorde 4. juni, at han havde købt en del af den historiske østjyske ø Hjelm.
Imidlertid har Øen Hjelms Private Ejerlaug, der ejer størstedelen af øen, stævnet statens ejendomsselskab, Freja Ejendomme, for salget. Det skriver mediet Byrummonitor.
»Vi har følt os nødsaget til at gå ad rettens vej, fordi vi føler os ført bag lyset, og fordi staten har ignoreret vores forsøg på dialog,« siger ejerlaugets bestyrelsesformand, Ludvig Pedersen, til Byrummonitor.
Helt præcist har Niklas Nikolajsen købt 2,9 procent af Hjelms areal. Arealet består af i alt otte matrikler, hvoraf den største matrikel huser et fredet fyrtårn og dertilhørende fyrbolig opført i 1856, som administreres af Søfartsstyrelsen, der også ejede grundene indtil december 2020.
Her solgte de arealet til Freja Ejendomme med henblik på videresalg. Men det mener Øen Hjelms Private Ejerlaug ikke, at Freja Ejendomme har ret til.
Først og fremmest påstår ejerlauget i stævningen, at Freja Ejendomme »er uberettiget til helt eller delvist at sælge« grundene til en privat tredjemand – og skulle et salg overhovedet komme på tale, skulle ejerlauget retmæssigt have forkøbsret.
Derudover påstås det, at selv om grundene skulle blive solgt til en tredjemand, så har Freja Ejendomme ikke ret til at lade køberen benytte øens veje, som er forbeholdt fyrets operatør.
Køber kendte til sag
Adm. direktør i Freja Ejendomme Carsten Rasmussen bekræfter stævningen over for Byrummonitor via email og tilføjer:
»Vi har for nylig gennemført et salg af den pågældende ejendom efter først at have rådført os grundigt med vores eksterne advokat om de juridiske aspekter relateret til ejerlaugets synspunkter, og vi har åbent oplyst om dette til alle interesserede i forbindelse med salget. Da dette er en igangværende sag, har jeg ikke yderligere kommentarer,« skriver Carsten Rasmussen.
Køber Niklas Nikolajsen fortæller, at alle potentielle købere i budrunden blev gjort bekendt med den verserende sag.
»Men jeg tænkte, at Freja var i deres ret til at sælge, siden de havde tænkt sig at fortsætte salget. Og det er klart, at jeg vurderer, at der er en rimelig god chance for at sælger får medhold,« siger han.
Øen Hjelms Private Ejerlaug hæfter sig i stævningen ved en brevveksling mellem dem og Søfartsstyrelsen (dengang Farvandsvæsenet) fra april 2000.
10. april 2000 skriver Søfartsstyrelsen, at den »fra tid til anden (får, red.) henvendelser om køb af fyrboligerne«, men at deres »umiddelbare vurdering er, at afhændelse til private ikke er mulig«. Blandt andet fordi fyrboligen »er så nært og tæt knyttet til driften af det på Ejendommen beliggende fyrtårn«, som er udlagt til drift af en offentlig myndighed, og fordi stiadgangene til og fra fyren alene er udlagt »til brug for Fyrvæsenet«.
I et svar 25. april 2000 skriver en advokat på vegne af ejerlauget, at de helst ser, at matriklerne ikke sælges og opstiller desuden en række krav til vejene til og fra fyret.
Dette brev fra ejerlauget vendte Søfartsstyrelsen aldrig tilbage på, og i stævningen påstår ejerlauget derfor, at der foreligger »retsfortabende passivitet« fra først Søfartsstyrelsens og siden Freja Ejendommes side, »eftersom Søfartsstyrelsen intet for foretaget sig (for at modsige sig ejerlaugets synspunkt, red.) siden 2000, dvs. i mere end 20 år«.
Kritik for »ond tro«
Desuden skriver ejerlauget i stævningen, at en køber af fyret ikke kan overtage vej- og færdselsrettighederne, der kun har været udlagt til brug for Fyrvæsenet.
Den påstand baserer ejerlauget på et notat skrevet af Søfartsstyrelsen 28. september 2020, hvor styrelsen henviser til en tinglyst servitut fra 1928, som giver Fyrvæsenet adgang til at bruge de udlagte stier til og fra matriklen.
Her medgiver Søfartsstyrelsen, at »denne adgang vurderes at have succederet fra Fyrvæsenet via Farvandsvæsenet til Søfartsstyrelsen, men antages ikke at være overdragelig til ny ejer i forbindelse med et salg«.
I et efterfølgende brev fra Søfartsstyrelsen sendt til ejerlaugets bestyrelsesformand, Ludvig Pedersen, 28. marts i år, bekræfter Søfartsstyrelsen, at man i forbindelse med salget til Freja Ejendomme ikke har overdraget vejretten.
Sidst, men ikke mindst, påstår ejerlauget, at staten i 1938 forsøgte at ekspropriere de seks tilstødende grunde til fyret, men eksproprieringen er »aldrig formelt blevet endeligt gennemført, idet der på intet tidspunkt er givet ejeren erstatning for de eksproprierede arealer«, som det hedder i stævningen.
»Såfremt Freja Ejendomme A/S – på trods heraf og i ond tro – vælger at foretage salg af Ejendommen til tredjemand uden om Øen Hjelms Private Ejerlaug, tages der herved udtrykkeligt forbehold om at rejse særskilt erstatningskrav for ethvert tab, som måtte blive påført Øen Hjelms Private Ejerlaug som følge heraf,« påstår ejerlauget i stævningen.
Byrummonitor er et digitalt nyhedsmedie med fokus på byudvikling - og en del af JP/Politikens Hus.
Citathistorie: Byrummonitor