Hav helt styr på kemiske vurderinger på arbejdspladsen
Er du ansvarlig for deponi af potentielt kemisk affald på en arbejdsplads? Så er du med garanti også klar over, at der er rigtig mange sikkerhedsprocedurer der skal følges og overholdes. Det er der flere årsager til. Først og fremmest er det naturligvis med til at sørge for, at alle de forskellige materialer og stoffer ender de rette steder, men det er samtidig også med til at højne sikkerheden blandt jeres medarbejdere, så risikoen for uheld eller ulykker mindskes så meget som muligt. Læs mere her, hvor det gennemgås grundigt.
Som en del af den samlede risikovurdering i en virksomhed indgår også den kemiske risikovurdering. Den kendes i nogle tilfælde også under navnet kemisk APV, som måske giver genklang hos jer. Risikovurderingen er en del af det, der bruges til at vurdere det samlede arbejdsmiljø, som både dækker fysisk og psykisk arbejdsmiljø. Ved at have styr på den kemiske APV har du dannet et overblik over de steder, hvor medarbejdere risikerer at være udsat for diverse kemikalier. Det betyder også, at I ved, hvor der skal gribes ind, hvis der er noget, der er ikke er så optimalt, som det kunne være.
Styr på lovgivningen
Ud over almindelige sund fornuft er det også lovkrav, at der er udført en korrekt kemisk APV eller risikovurdering. Der er flere forskellige ting, der afdækkes gennem den guide, der danner grundlag for jeres vurdering. Først og fremmest skal det naturligvis afdækkes, hvilke typer af materialer, der faktisk klassificeres som farlige, så I ved, hvad det er, I har med at gøre. Desuden skal I kunne redegøre for, hvor meget jeres medarbejdere er udsat for, samt hvor det er, det sker, hvis det er tilfældet.
En ting er, at I har det skrevet ned, men det er vigtigt, at alle dele af vurderingen kan dokumenteres. Det betyder naturligvis først og fremmest, at den kemiske risikovurdering skal være let tilgængelig, ligesom I skal have en tilgængelig liste og mærkning af de farlige stoffer, så der ikke kan opstå nogen tvivl. Slutteligt skal I kunne dokumentere at have alle sikkerhedsdatablade til de mærkede farlige stoffer.
Det er ikke altid, sikkerhedsdatabladene er dækkende, og derfor er jeres bedste våben at kunne tale med medarbejderne, der arbejder med de omtalte stoffer – disse vil måske have input til, hvordan I yderligere kan foranstalte jer rent sikkerhedsmæssigt ud over det, der står i databladene.