Forbered dig til at begynde på tømrer- eller snedkeruddannelsen

Artiklens øverste billede

Hvis du er vild med at arbejde med hænderne, så har tømrer- eller snedkeruddannelsen måske været en livslang drøm for dig. Her lærer man om el værktøj og de traditionelle teknikker indenfor håndværket. Men man skal også være god til planlægning og sætte pris på god kvalitet. Overvejer du uddannelsen eller skal begynde, så læs med her. 

Et solidt lærlingesæt

Tømrere arbejder med at sætte ting op, mens snedkere arbejdere med at bygge bl.a. døre og møbler af træ. Uanset uddannelsen kræver det det rigtige håndværktøj og el værktøj, når man skal ud som lærling. Det er el værktøj såsom skruemaskiner, boremaskiner, rundsave og kap/geringssave, så man kan udskære træ. Skal man have el værktøj som en rundsav, er det vigtigt med en skarp klinge, der giver en glat finish. Boremaskinen eller skruemaskinen er også en af tømrerens foretrukne el værktøjer, så den skal også kunne holde til en del. 

Ergo skal el værktøjet være i god kvalitet, hvis det skal holde til lærlingetiden og efterfølgende. Så køb værktøj hos Lavprisværktøj.dk og find billigt værktøj fra nogle af de bedste producenter. 

Optagelseskrav

Både snedker- og tømreruddannelsen er erhvervsuddannelser, og derfor skal man uddannes på grundforløbet. Modsat andre uddannelser behøver man ikke at have gået på gymnasiet. Her kræver det, at man består folkeskolens afgangseksamen og er vurderet uddannelsesparat, hvis man kommer direkte fra folkeskolen. Når man skal i gang med hovedforløbet, kræves det, at man har bestået matematik og teknologi på F-niveau. 

Uddannelsens opbygning

Hvis man uddanner sig til enten tømrer eller bygningssnedker, så tager det mellem 4-5 år. Uddannelsen består af grundforløb og hovedforløb, hvor du skiftes mellem at være på skole og i læreplads. På skolen vil du få indgående viden om værktøj, konstruktion og arbejdsmiljø. Lærepladsen skal man selv finde, men du får vejledning fra din skole. Når du ender på en læreplads, vil du ende med at arbejde med mange af de opgaver, du vil sidde med som selvstændig eller i en virksomhed. Nogle bliver også ansat i samme firma efterfølgende. 

Jobmulighed

Som tømrer arbejder de fleste i byggebranchen, hvor man kan gå to veje. Enten opretter man egen virksomhed og bliver selvstændig, og ellers ansættes man i mindre virksomheder. Som bygningssnedker kan man få arbejde i virksomheder, entreprenørfirmaer eller blive selvstændig. Fælles for begge uddannelser er, at man godt kan ende med at arbejde med enkeltopgaver. Det vil sige, at man ikke altid er garanteret en opgave, og at man derfor også kan komme til at skifte job regelmæssigt.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.