10 tricks til perfekt kontorbelysning

God belysning skaber glæde og overskud - dårlig belysning giver træthed

Artiklens øverste billede

Det er ikke rocket science, at du bliver glad af solskin, ligesom trætheden melder sig, når dagene bliver kortere og mørkere. Men det er ikke kun sollyset, der har en effekt på vores humør og velvære. Fx er ordentlig arbejdsbelysning vital for medarbejdernes sundhed og velvære. Det er videnskabeligt bevist, at den rette belysning på arbejdspladsen påvirker medarbejdernes arbejde, humør og generelle helbred positivt over tid. Derfor stiller Arbejdstilsynet også en række krav til belysningen, som virksomheder skal overholde, og som indgår i en APV. 

Her er 10 tips til at løfte kontorbelysningen - det skaber mere glæde og øger produktiviteten. 

Mix forskellige typer lamper og lys

Der hænger som regel flest lamper med nedadrettet lys på kontoret. Det kan give en følelse af, at rummet er mindre, og at der er lavere til loftet, fordi lyset ikke kommer ordentligt ud i hjørner og på overflader. Som en god tommelfingerregel er det en god ide at blande flere typer lamper og lys rummet.

Vær opmærksom på blænding

Der skelnes mellem to typer blænding ved kontorbelysning: Fysiologisk og psykologisk blænding.

Fysiologisk blænding: Denne form for blænding påvirker synsfunktionen, så den nedsættes. Det er det samme, der sker, når du kigger på solen. 

Psykologisk blænding: Det er den individuelle holdning til, hvornår kontorbelysningen er blændende og afhænger af flere faktorer. Generelt bør belysningen hos den enkelte person være justeret, så vedkommende kan udføre sit arbejde så godt og sikkert som muligt.

De rette kelvingrader

Dagslys skaber det mest produktive arbejdsmiljø. Men det kan være en udfordring udelukkende at arbejde med sollys året rundt. Det er derfor optimalt at skabe en dagslyslignende belysning. Man bruger kelvingrader til at måle farvebelysningen i større kontorlokaler, som bør være mellem 5000K og 7000K. Til sammenligning er et stearinlys 1.000K, mens en blå himmel set fra skyggen er 11.000K 

Drop lysstofrør

Fluorescerende lys, som findes i lysstofrør, anvendes stadig nogle steder for at spare omkostninger, men det frarådes. Fluorescerende lys kan virke hårdt for medarbejdere med følsomme øjne og/eller migrænetendenser, og det kan forårsage forstyrrelser i søvnmønsteret og træthed.

Sollys må ikke blænde

Skrivebordspladser må ikke være placeret i direkte retning mod sollys, da det kan blænde. Omvendt må man ikke have sollys i ryggen, da det kan give genskin i skærmen. Arbejdspladser skal placeres, så dagslys så vidt muligt rammer fra siden. 

Brug bordlamper

Når man arbejder sent, efter de fleste kolleger er gået hjem, kan man arbejde med bordlampe, så det meste af loftslyset kan dæmpes eller slukkes. Det sparer strøm og giver medarbejderne flere muligheder for at vælge, hvilken slags lys, de vil arbejde i.

Bordlampe er også mest optimalt hvis du har et hæve sænkebord, så du stadig bevarer det gode lys, selvom du står op eller sidder ned.

Installér lysdæmper

Det giver ekstra kvalitet på arbejdspladsen at have muligheden for at skrue op og ned for lyset, når der er behov for det. Når medarbejderne sidst på dagen forbereder sig på at runde af, kan lysene sænkes i intensitet og indstilles til en varmere tone for at berolige og slappe af i hovedet. Det skaber en behagelig afslutning på arbejdsdagen. 

Gulvlamper skaber en hyggelig atmosfære

Har man pladsen, er det en rigtig god ide at flette gulvlamper ind kontorets indretning. Det giver en anderledes belysning, der bryder med loftbelysningen, og så bidrager det til en hyggelig atmosfære - fx når man skal arbejde i mindre teams. 

Belysning til varierende arbejdsopgaver

Der udføres mange forskellige typer arbejde på et kontor, som kræver forskellig belysning. Der skal altså både være mulighed for at arbejde med fordybelse i rapporter og til at holde møder. Vær opmærksom på, hvilke områder på kontoret, der bruges til de forskellige opgaver. 

Lys til individuelle behov

Nogle medarbejdere kan have behov for særlig belysning, som virksomheder bør facilitere. Det kan være ansatte med særligt lysfølsomme øjne eller nogle, som har let til migræne. Der kan også være ældre med nedsat syn. Flere og flere virksomheder imødekommer disse særlige behov. 

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.