Erfaringer med pendling: bil eller offentlig transport?

Artiklens øverste billede

Pendling er en del af hverdagen for mange mennesker. Især unge mennesker kan være afhængige af den, til tider, upålidelige offentlige transport. På den anden side er der også udfordringer ved at være bilist, for kører du regelmæssigt bil på motorvejen, så vil du vide, at der ofte er kø i myldretiden. Og de køer er ret ofte forårsaget af uheld. På den anden side vil der være mange arbejdspladser, du næsten ikke kan komme hen til med offentlig transport såsom tog eller bus. Kan du ikke komme på arbejde uden bil, så ansøg om billån her, således at du kan tage et arbejde, som ikke nødvendigvis ligger inden for rækkevidde med bus, tog eller metro. Især i Vestjylland kan du opleve, at det er umuligt at få hverdagen til at gå op uden en bil. Derfor kan et billån være det, der skal til, så logistikken glider.

Fordele og ulemper ved at køre bil til og fra arbejde

Fordele ved bil: - Det er ofte den hurtigste måde at komme frem og tilbage på, da du kan tage hurtige genveje. - Du har friheden til selv at bestemme hvilken rute, du vil tage, så du kan undgå trafikpropper. - Du har mulighed for at lytte til musik, lydbog eller radio undervejs. 

Ulemper ved at køre bil: - Det kan blive dyrt i brændstofomkostninger. - Der er risiko for uheld, som kan resultere i personskade eller skader på ens egen bil. - Det bidrager desværre til miljøforureningen og CO2-udledninger.

Hvilke udfordringer kan du støde på, når du bruger offentlig transport til og fra arbejde?

Selvom det kan lette hverdagslogistikken at tage bilen, kan det også sagtens lade sig gøre for mange at bruge den offentlige transport. Men i den danske offentlig transport kan du dog støde på en række udfordringer såsom frustrerende forsinkelser, som gør det svært at planlægge dagen. Derudover kan der være problemer med overfyldte busser eller tog, fordi DSB til sider kæmper med kapaciteten i myldretiden.

Spar på benzinomkostningerne

Beslutter du dig alligevel for at låne penge til en bil, så du kan slippe fri for den offentlige transport, så er der flere måder at spare på benzinomkostningerne. Planlægge din rute, så den er så kort som muligt. Dette vil reducere antallet af kilometer du skal køre, og dermed spare dig for penge. Desuden bør du også overveje at slukke for motoren, når du holder stille i længere tid - eksempelvis ved et stoplys eller andet sted hvor du ikke bevæger dig. På den måde undgår du unødvendigt brændstofforbrug.

Prisforskel på at køre i bil mod at tage offentlig transport

Prisen på transporten afhænger af flere forskellige faktorer. Det er typisk billigere at køre i bil, hvis du kan samle en større gruppe, der kører sammen. Fylder du bilen helt med 4 til 5 passagerer, så skal den enkelte betale mindre for turen. Desuden kan det være billigere at dele benzinprisen op i 4 eller 5 end at skulle betale 4 eller 5 togbilletter. Men rejser I indenfor bygrænserne i en af de større byer som København, Århus eller Odense, så er det klart billigere at cykle eller tage bus, metro eller letbane. Så er der nemlig hverken parkeringsafgift eller benzinpriser at tænke på.

Er miljøhensyn vigtigere end tid og økonomi, når det drejer sig om at komme til og fra arbejde?

Om hensynet til miljøet og klimakrisen vejer tungere end din egen tid og komfort er spørgsmål, som alle vil have forskellige individuelle svar på. Det er både et godt og et svært spørgsmål, fordi det kommer helt an på situationen. Heldigvis findes der flere måde, du kan reducere sin CO2-udledning på, når du er på vej til arbejde. 

Først og fremmest skal du overeveje, om det overhovedet er muligt at komme frem med offentlig transport som bus eller tog. Disse har, som tidligere diskuteret, lavere udledninger end personbiler. Hvis bilen er den eneste mulighed, så er der også gode råd at hente, for du kan selvfølgelig vælge en hybridbil eller elbil, som begge har lave udledninger sammenlignet med almindelige benzin- eller dieselbiler. Her kan et billån være godt, fordi elbiler generelt er forholdsvist nye køretøjer, som kan have en lidt højere pris, end du måske kunne håbe på.

Om du skal tage et billån, så du kan sikre dig et transportmiddel til at komme til og fra arbejdet på, kommer an på, om du arbejdet et sted, hvor du kan transportere dig til på anden vis. Desuden skal du også tage højde for dine personlige præferencer og behov. Hvis du ønsker at spare tid, så er bilen oftest det bedste valg, mens offentlig transport kan være et billigere alternativ, hvis du arbejder inde i en af Danmarks større byer. Det er vigtigt at tage alle fordele og ulemper i betragtning, før du skal træffe et valg om pendling. Også fordi du samtidig skal overveje finansieringen af din transport.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.