Har du stadig styr på håndspritten?

Selvom mange danskere efterhånden har udviklet et godt greb om, hvordan man bruger håndsprit korrekt, så kan det sagtens tåle en gentagelse. Det er særdeles vigtigt, at du bruger den rigtige fremgangsmåde - ellers kan du næsten lige så godt lade være. Dine hænder bliver nemlig slet ikke så rene, som du tror, hvis du ikke er grundig.
Med det sagt, så er håndsprit en virkelig praktisk måde at desinficere hænderne på, når du først har lært at bruge den rigtigt. Derfor er det altid en god idé at have en håndsprit med i lommen eller tasken, når du forlader hjemmet. Hos Doctors Shop kan du købe den samme type håndsprit, som også bruges hos praktiserende læger, i lægehuse og på sundhedsklinikker. Køber du din håndsprit her, kan du med andre ord være sikker på, at den virker efter hensigten.
1. Brug rigeligt og gnid, til hænderne er tørre
Det nytter ikke noget, at du forsøger at desinficere dine hænder med håndsprit, hvis du ikke pumper nok sprit ud til at begynde med. Statens Serum Institut anbefaler, at du bruger mindst 3 ml sprit, hver gang du vil afspritte dine hænder - det svarer til en god klat på størrelse med en 5-krone.
Når du har klemt håndspritten ud, skal du gnide hænderne med den i mindst 30 sekunder og indtil de er helt tørre. Det betyder altså, at det ikke er nok at gnide hænderne i tre sekunder og så ryste dem tørre for resten.
2. Kom hele vejen rundt
Når du bruger håndsprit, er du nødt til at være grundig, hvis det skal have en effekt. Du kan ikke nøjes med blot at smøre håndfladerne og håndryggen ind i sprit, og så ellers håbe på det bedste. Du skal også huske alle fingrene, fingerspidserne, mellem fingrene, neglerødderne og håndleddet. Hvis du har smykker på fingrene, skal du desuden huske at fjerne dem først.
3. Snavsede hænder? Vask dem først
Håndsprit er som nævnt et effektivt desinficeringsmiddel, men det kan ikke udrette mirakler. Hvis dine hænder er meget beskidte, bliver du nødt til at vaske dem først, da håndsprit kun virker på rene overflader. Har du ikke adgang til vand og sæbe, kan en vådserviet bruges i en snæver vending - bedst er det dog, hvis du kan finde en håndvask.
Undgå de typiske fejl
Nu ved du, hvordan du bruger håndsprit korrekt og kan derfor navigere uden om de mest almindelige faldgruber. For en god ordens skyld opsummerer vi dog lige de typiske fejl:
● Du bruger for lidt håndsprit
● Du gnider ikke længe nok
● Du er ikke grundig nok
● Du lader hænderne lufttørre
● Du bruger håndsprit på snavsede hænder