CAD-software: Hvorfor er det nu lige, at det er så smart?

Artiklens øverste billede

Microsoft Paint er en af verdens mest velkendte tegneprogrammer, der findes. Siden sin spæde start i 1985 har der være udviklet på Paint både i fra Microsoft selv men også fra andre, som har lavet andre og mere avancerede udgaver eller efterligninger.

Vender vi blikket mod byggeindustrien, hvor den ene raffinerede bygning skyder op efter den anden, så er det værd at se lidt på de forudgående tegninger og 3D-konstruktioner, der er lavet på den pågældende bygning. Her er det typisk en såkaldt CAD-software, som er anvendt.

Hvad er CAD software?

CAD står for Computer-Aided Design og er en software til design og teknisk dokumentation af konstruktioner. CAD er en digital udgave af det manuelle arbejde, der ligger i at udarbejde designs og teknisk dokumentation for et byggeprojekt. Endvidere er flere processer automatiseret, sådan så brugeren kan arbejde effektivt og inden for et større spændingsfelt.

Desuden skaber det også et langt større visuelt udtryk, når en konstruktion er udarbejdet i et CAD-system. F.eks. kan det bidrage til, at en konstruktion visualiseres gennem en fotorealistisk gengivelse ved at simulere, hvordan bygningen vil tage sig ud i den virkelige verden – både i 2D og i 3D. På den måde er det nemmere for alle involverede at forestille sig, hvordan bygningen kommer til at se ud, samt hvordan de f.eks. omkringliggende genstande tager sig ud i forhold til.

Typisk anvendes CAD af ingeniører, arkitekter og byggeledere. Selvom man ikke forbinder en byggeleders arbejde med så teknisk en opgave, som en CAD-udarbejdelse er, så følger der en enorm arbejdsopgave i den tekniske del foran skærmen.

Hvorfor er CAD-software et vigtigt redskab?

CAD er et vigtigt redskab, da det gør beregningerne for samt udarbejdelsen af et design til en bygningskonstruktion langt mere præcis. Endvidere er det nemmere at modificere og optimere på et design, mens man har for øje, hvordan de forskellige materialer interagerer med hinanden. I nogle CAD-systemer er det nemlig muligt at inddrage materialer og deres samspil med andre materialer.

En anden ting er, at man i dag gemmer næsten alt i en cloudbaseret løsning, så det sikres, at alle kan tilgå de tegninger og planer mv., der er produceret. Det kunne f.eks. være OneDrive eller Dropbox eller lign. På den måde kan alle teammedlemmer tjekke ændringer ud med det samme, plus at det gør det endnu nemmere at genkende den indflydelse, som ændringerne måtte have for den pågældende konstruktion, og dermed tilpasse efter behov. Bluebeam er blandt andet en cloud-baseret digital løsning med CAD-integrationer til byggeindustrien. På den måde skal man ikke ud at have en hel masse forskellige løsninger. Bluebeam har det hele samlet i én og samme løsning.

CAD forbedrer kommunikationen. En tredje faktor, for hvorfor CAD er vigtigt, er, at det forbedrer kommunikationen blandt alle parter på projektet. Informationerne er nemme at tilgå, og det forcer, at alle har det i hænde hurtigt og nemt. På den måde kan man drage nytte af alle informationerne, hvilket også øger produktiviteten hos den enkelte og dermed også som helhed. Når kommunikationen er nem og gennemsigtig, så sker der også færre overraskelser, som kan have negativ indflydelse på projektet. Det er godt for både økonomien, tidsplanen og for dem, der skal anvende bygningen efterfølgende.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.