Forskellige slags tandbehandlinger

Artiklens øverste billede

Tandbehandlinger kan udføres af kosmetiske eller nødvendige årsager. De kosmetiske årsager kunne være, at man ønsker hvidere tænder eller mere lige tænder, selvom ens bid fungerer som det skal. Her er Invisalign en moderne metode hvorpå man kan få rettet sine tænder uden at skulle have tydelige togskinner. Derimod kan man også få lavet tandbehandlinger såsom at få fikset et hul i tanden, som ellers kan give tandpine, hvis ikke man får gjort noget ved det. Det kan også være, at ens visdomstænder forvolder en gener, så de bliver nødt til at blive fjernet.

Tandregulering af kosmetiske årsager

En tandretning kan udføres af kosmetiske årsager eller hvis ens bid giver en gener, fordi det ikke fungerer optimalt. Man kan, med en næsten usynlig bøjle, få rettet sine tænder, så man opnår ens ønskede smil. Dette kaldes for Invisalign, hvor man uden togskinner kan rette tænderne ud. Det består af en plastskinne, som er nem at bruge i hverdagen, og hvor det stadig er muligt at gøre alt det man plejer såsom at passe sit arbejde og spise det man har lyst til. Det tager typisk 6-12 måneder at få rettet tænderne helt, hvis situationen er mere omstændig kan det dog tage op til 18 måneder.

Processen for Invisalign

Først vil man komme til en form for forundersøgelse, hvor det bliver vurderet, om Invisalign overhovedet er en mulighed. Hvis det er det, og du vælger, at få lavet en bøjle starter behandlingen. Først vil der blive foretaget en 3D-scanning dine tænder, hvor det så forudsiges, hvordan dine tænder vil se ud efter endt behandling. Herefter skal du så godkende resultatet. Hvis du godkender resultatet, vil der blive lavet en speciallavet bøjle. Det vil ca. tage op til 14 dage, før skinnen er færdig. Man kan nu begynde at benytte sin bøjle, som skal udskiftes hver 15. dag. Man vil løbende komme til kontrol hos sin klinik, hvor de tjekker, at forløbet går som det skal og eventuelt tilpasse det yderligere. Når behandlingen er færdig vil man komme til sit sidste kontrol tjek, for at tjekke, om resultatet er som det skal være. Det er nemt at sætte prikken over i’et og få bleget sine tænder, når forløbet er færdigt. Man har nemlig allerede en skinne, så man mangler kun blege gel. Dog skal det også undersøges om hvorvidt tandblegning er en mulighed, da blegning i tænderne ikke egner sig for alle.

Tandblegning

Hos tandlæge københavn kan få en tandblegning, hvis du ønsker generelt hvidere tænder eller hvis du har en eller flere misfarvede tænder. Der findes to slags tandblegninger: ekstern blegning og intern blegning.

Ekstern blegning, som også bliver kaldt hjemmeblegning, foregår ved, at tænderne bleges ud fra ved hjælp af en skinne, som man får lavet. Selve behandlingen foregår hjemme, hvor man putter blegegel i skinnen. Før behandlingen starter, skal det undersøges, om tandblegning egner sig til dine tænder. Somme tider vil man nemlig ikke anbefale at bruge tandblegning. For at få de bedste resultater bør man omhyggeligt børste og rense sine tænder, for man starter behandlingen. Dette er med til at gøre tænderne hvidere og flottere.

Intern blegning benyttes kun på rodbehandlede tænder, eftersom man placerer blegningen inde i tanden, så blegningen foregår indefra og ud. Metoden fungerer kun på rodbehandlede tænder, fordi det ellers ikke er muligt at placere blegningen inde i tanden. Denne behandling udføres oftest på en eller flere misfarvede tænder. Der er forskellige årsager til, at ens rodbehandlede tand bliver misfarvet. Det skyldes tit, at nerve kammeret ikke er blevet fuldstændigt ud efter en rodbehandling. Der vil altså være lidt nervevæv tilbage i tanden, som med tiden vil nedbrydes til jern. Det vil så reagerer svovlbrinte, som er blevet produceret af bakterierne i mundhulen. Der vil så blive dannet jernsulfid, som er har en grå, brun og mørk farve, som så gør tandet mørk og misfarvet.

Fjerning af generende visdomstænder

Det er ikke alle visdomstænder, som skal fjernes. Visdomstænder skal derfor ikke fjernes som udgangspunkt, men kun hvis den gør eller har mulighed for at gøre skade på de andre tænder. De mest typiske grunde til at få fjernet sine visdomstænder er flere. En grund kan være gentagen tandkøds betændelse i tandkødet omkring visdomstanden. Det kan også være, at der slet ikke er plads til visdomstænderne i kæben.

Man kan fjerne en visdomstand på forskellige måder. Hvis visdomstænderne har lige rødder og en rimelig afstand til nerven, kan de fjernes med en simpel eller mere kompleks tandudtrækning. Hvis visdomstænderne kun er delvist frembrudt eller slet ikke frembrudt, er man for det meste nødt til at fjerne visdomstænderne kirurgisk, hvilket er mere omfattende.

Når man skal have fjernet en eller flere visdomstænder bliver der lagt lokal bedøvning omkring tanden, for at gøre processen så smertefri som muligt. Efter tænderne er blevet fjernet bliver det syet sammen med få sting, som man får fjernet efter cirka en uge.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.