Ting, du ikke vidste om bomuld

Vi bruger det i næsten alt. Det er blødt, det er let, åndbart, luftigt. Et materiale, som indgår i næsten enhver danskers garderobe og lager af tekstilvarer. Måske sidder du endda i en beklædningsgenstand lavet af bomuld netop nu. Men hvorfor er materialet egentlig så populært? Og hvorfor findes der typer som egyptisk bomuld?
Hvad er bomuld?
Alle kender bomuld - og det er der en god grund til. Bomuld står nemlig som den dominerende plantefiber i verden med over 36% af den samlede fiberproduktion. Bomuld er et materiale lavet af plantefiber og kommer derfor fra planteriget. Det er baseret på cellulose, som man finder i mange planter. Bomuldsfibrene kan have en længde på mellem 12 til 60 mm afhængigt af bomuldstypen.
Man bruger bomuld meget i tekstilproduktionen, da det har en god slidstyrke og stærk absorberingsevne. Dog bør man være opmærksom på, at tøj lavet af bomuld kan krympe mellem 10-15%. Du bør derfor ryste det og glatte det ud efter vask inden det hænges til tørre - så undgår du også, at det bliver skævt.
Da bomuld er en meget ressourcekrævende afgrøde, vil det bestemt være en fordel at vælge produkter, som bruger bæredygtigt bomuld og er mærket med miljømærket.
Produktionen
For at udvinde bomuldsfibrene og gøre dem klar til at blive plukket, skal der foreligge 6-7 måneder med frostfrie døgn, hvor der er 12 timers sol i løbet af dagen.
Når fibrene endelig bliver modne, så høstes de manuelt eller ved hjælp af en maskine. Herefter er det nødvendigt at køre fibrene gennem en rensende maskine for at fjerne frø og snavs - dette kalder man for ginning.
Før fibrene bliver til bomuldstøj, skal de dog gennemgå disse syv trin: kartning, spinding, vævning/strikning, blegning, vask, mercerisering og farvning. Ved merceriseringen strækkes bomulden i natronlud, som giver materialet glans, fugt- og farveapsorption og trækstyrke samt en bestandighed for rynker.
En bæredygtig løsning?
Konventionelt dyrket bomuld fremsætter typisk mange spørgsmål omkring bæredygtighed på grund af en meget intensiv brug af pesticider, kemikalier og kunstvanding. Dette er et krav, da bomuld er en meget tørstig afgrøde, som ofte bliver angrebet af skadedyr. Der kræves derfor et meget unikt dyrkningssted, hvis man skal undgå massiv brug af hjælpemidler til produktionen.
Heldigvis har de seneste år budt på mere og mere tøj fremstillet af økologisk bomuld, som dyrkes uden kemiske pesticider og kunstgødning. Producenterne kan opfylde nogle diverse krav og modtage en certificering, når de fører en bæredygtig produktion - kig efter disse certificeringer, når du skal købe tøj næste gang.