Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Debat: Lad de unge få mulighed for at stille borgerforslag

Artiklens øverste billede

»Venstre ønsker i det kommende budget at sætte penge af til at indføre en borgerforslags-ordning for aldersgruppen 15 – 29 år, fulgt op af en informationskampagne målrettet denne aldersgruppe omkring mulighederne for- og betydningen af at deltage i den demokratiske proces.

Vi har i Danmark ganske pæne stemmeprocenter, men stemmedeltagelsen for de unge under 29 år er markant lavere end for de øvrige aldersgrupper.

Vores holdning er, at skal vi have borgerforslag i Syddjurs kommune, så skal det være med henblik på at løse et reelt problem. Vi mener, at det repræsentative demokrati et langt stykke hen ad vejen er meget velfungerende, og der er kort afstand fra borgeren til lokalpolitikeren. På landsplan er ordningen med borgerforslag allerede indført uden at det har ført til væsentlige politiske ændringer.

Men der hvor vi kan se et reelt problem, som vi bør gøre noget ved, er i forhold til de unges deltagelse i demokratiet. Vi har i Danmark ganske pæne stemmeprocenter, men stemmedeltagelsen for de unge under 29 år er markant lavere end for de øvrige aldersgrupper. Vi synes derfor, at man bør målrette ordningen til at sætte fokus på et reelt demokratiseringsproblem; nemlig det faktum, at de unge ikke i samme grad deltager i demokratiet. Her tror vi på, at en ordning med borgerforslag målrettet de unge vil kunne gøre en positiv forskel.

Der vil derfor være en god demokratisk dannelse i at indføre en ordning, hvor unge i alderen 15 – 29 år kan stille forslag i byrådssalen, hvis de indsamler eksempelvis 250 underskrifter. Det er denne aldersgruppe, som måske har sværest ved at gennemskue det politiske system. Det er derfor et reelt problem, som vi har behov for at sætte fokus på. Vi tror på, at vi ved at medtage de 15-18 årige allerede tidligt kan få unge til at blive mere deltagende i den demokratiske proces.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.