Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Tidlig dialog giver de bedste løsninger

Artiklens øverste billede
Claus Leick (SF)

Heldigvis er der masser af gode ideer og holdninger til, hvordan vores byer og landsbyer skal udvikle sig i Skanderborg Kommune. Hvad enten der skal laves nye boligområder, bygges huse i midtbyerne eller anlægges veje, stier eller energianlæg.

Udfordringen er at få tænkt flest mulige af de gode ideer ind i det endelige projekt. Det er lettere sagt end gjort, men jo tidligere dialogen starter, jo mere kvalificeret og gennemarbejdet bliver det endelige projekt - også selvom alle ikke er enige, når der skal træffes en endelig beslutning.

Det er tidligere gået lige stærkt nok med nogle af beslutningsprocesserne i de store byudviklingsprojekter i Skanderborg Kommune. Heldigvis er byrådet blevet klogere og i de sidste par år er mange større projekter kørt efter en anden skabelon, hvor der er fokus på tidlig dialog med kommunens borgere og virksomheder.

Konkret betyder det, at byrådet ikke forholder sig til, om de vil sætte gang i planlægningen af et projekt, før der været gennemført en tidlig dialog. Her kan projektmagere på et offentligt møde fortælle borgere og politikere om deres idé. Der er desuden mulighed for at indsende skriftlige bemærkninger og først herefter tager byrådet stilling til, om projektet overhovedet skal sættes i gang og evt. hvordan.

Formålet med denne proces er bl.a. at projektmagerne kan få ideer fra borgerne, som måske kan gøre projektet endnu bedre. Den tidligere dialog kan også overbevise borgere og politikere, at projektet er en dårlig idé og som måske slet ikke bør sættes i gang.

Processen kræver selvfølgelig mere tid og flere møder end en normal planlægningsproces. Men det er det hele værd, fordi der er stor sandsynlighed for, at både dialogen med borgerne og den endelige beslutning bliver så meget bedre.

Lige nu bliver processen med tidlig dialog brugt i forbindelse med en politisk behandling af fire solcelle-projekter i Skanderborg Kommune. Politisk er der ikke taget stilling til noget som helst, før projekterne har være i tidlig dialog med udendørs borgermøder på de lokaliteter, hvor solcellerne er tænkt placeret.

Først når møderne har været afholdt suppleret med skriftlige høringssvar, skal byrådet vurdere, hvorvidt og i hvilket omfang der skal etableres solcelle-parker i Skanderborg. Hvis svaret bliver “ja” starter den egentlige lokalplanproces med nye høringer og borgermøder.

Princippet med tidlig dialog er i øvrigt også en del af den nye landdistriktspolitik, hvor kommunens landsbyer opfordres til at nedsætte lokale dialoggrupper, som i en tidlig fase kan drøfte og kvalificere projekter, før de skal behandles politisk. Formålet er det samme, nemlig at sikre de bedst mulige løsninger gennem tidlig dialog.

SF har lagt stor vægt på at få indført principperne med tidlig dialog, fordi det er sund fornuft. Men det er også en arbejdsform, som hele tiden skal udvikles, justeres og blive endnu bedre i de kommende år.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.