SF: Hjemløsheden skal ned i Aarhus
De hjemløses levevilkår i Aarhus er pinlig for kommunen, mener SF. Partiet præsenterer specifikke tiltag for at hjælpe hjemløse.
Aarhus har ifølge den seneste hjemløsetælling 750 hjemløse heraf var 319 unge mellem 18-29. SF I Aarhus mener, det er pinligt for Aarhus, at så mange ikke har et hjem og foreslår nu fire nye tiltag til at bringe hjemløsheden ned, sikre de hjemløse et bedre liv og skabe en mere rummelig by.
- Udvid boliggarantien til hjemløse. Den nuværende boliggaranti til unge hjemløse udvides fra 25 år til 30 år.
- Sikre hjemløse adgang til egne penge og e-boks. Der skal udvikles et betalingsarmbånd og kommunens bankforbindelse skal forpligtes til flere steder med adgang til kontanter
- Gør plads til hjemløse i byens rum med flere hellesteder.
- Tættere sammenkobling mellem psykiatri og misbrugsbehandling i region og kommune.
Det var SF, der selv oprindeligt foreslog og fik gennemført en boliggaranti i 2020.
»Det er ganske enkelt ikke godt nok, at vi har så mange hjemløse i Aarhus. Derfor rejser vi nu debatten i byrådssalen om hvordan vi sikrer, at flere får en bolig og et hjem. Vi vil gerne udvide boliggarantien, så flere hjemløse kan være sikker på hurtigt at få en bolig med den rette støtte,« siger SF-Aarhus’ politiske leder og rådmand Thomas Medom.
Om adgangen til egne kontanter siger han:
»Alt for mange hjemløse har mistet adgangen til deres egne penge. Bankerne lukker mere og mere ned for mulighederne for at hæve penge og mange hjemløse mister deres pung og telefon. Derfor foreslår vi en armbåndsløsning, som der kendes fra festivalerne samt at kommunens bankforbindelse forpligtelses til at have flere steder hvor der kan hæves kontanter. Det handler om at vi holder hånden under de aarhusianere der er taberne når digitaliseringen går stærkt.«
Dark Design er det begreb der bruges når byen indrettes til at afvise mennesker. Især mennesker der er psykisk sårbare eller har byen som dagligstue. Når der sættes høj klassisk musik ved indgangen til en banegård. Når der sættes skarpe kanter på flader hvor man kan ligge ned. Eller når bænke fjernes.
»Rummeligheden er under pres i Aarhus og vi vil sikre at byrummet også i fremtiden er for de mennesker der har gaden som dagligstue. Det er ikke godt nok at presse de hjemløse væk fra Klostertorvet ved at fjerne bænke og busskure og presse dem ud af Sydhavnen ved ikke at genetablere de steder de bruger. Derfor skal vi have etableret flere hellesteder og byrum der inviterer psykisk syge og hjemløse indenfor. Vi kan passende starte med et område i Rådhusparken,« siger Thomas Medom.
Kom tilbage, når du er clean, lyder det i psykiatrien. Bliv udredt først, lyder det fra det kommunale misbrugscenter. Alt for mange mennesker med både misbrug og psykisk sygdom – såkaldt dobbeltdiagnose – farer vild mellem den kommunale misbrugsbehandling og den regionale psykiatri. Alt imens at antallet af dobbeltdiagnosticerede mennesker er tårnhøjt, især blandt unge. Derfor foreslår SF nu at Aarhus Kommune og Region Midtjylland går foran og lader misbrugsbehandling og psykiatri smelte sammen i et nyt tilbud der hjælper borgerne bedre.
Thomas Medom siger:
»Alt for mange får i psykiatrien beskeden: Kom tilbage, når du er stoffri. Derfor foreslår vi at region og kommune nu sætter sig sammen og får skabt et nyt tilbud, hvor borgene ikke oplever at være kastebold mellem systemerne. Alt for mange ender med at give op og blive fastholdt i psykisk sygdom, hjemløshed og misbrug. Det skal vi gøre bedre.«