Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Det skal være nemmere at komme rundt uden bil

Artiklens øverste billede
Claus Leick, SF.

Det skal være nemmere at komme rundt i Skanderborg Kommune uden nødvendigvis at have én eller flere biler i garagen. Flere og sammenhængende cykelstier, kør-med-ordninger, forbedret kollektiv transport med flextur eller flexbus og faste busruter, der hvor mange skal samme vej.

Der findes allerede i dag mange muligheder, men vi skal som kommune gøre det endnu mere attraktivt og nemt at vælge cyklen, kollektiv transport eller at køre sammen. Det er et vigtigt skridt i den grønne omstilling.

Et af problemerne med kollektiv transport i dag er, at det er svært at få et enkelt overblik over mulighederne. Fx er skolebusserne - der er gratis for alle og kører overalt i kommunen - ikke med i rejseplanen. Samtidig har mange ikke vænnet sig til, at man selv skal bestille sin transport, hvis man vil køre med flextur eller flexbus. Her er der behov for en styrket kommunikation og et enkelt overblik.

Skanderborg har mange flextur-ruter med faste køreplaner. Men i modsætning til tidligere kommer bussen kun, hvis du ringer eller bestiller via Rejseplanen eller en app. Det giver god mening ikke at lade mange halvtomme busser køre rundt som tidligere, men vi skal have øget kendskabet til, at man selv skal bestille.

Vi skal som kommune gøre det endnu mere attraktivt og nemt at vælge cyklen, kollektiv transport eller at køre sammen

Claus Leick (SF)

Alle unge med et ungdomskort kan i øvrigt køre gratis med flextur fra adresse til adresse overalt i Skanderborg Kommune efter kl 1800 og weekenderne. En ordning som skal gøre det nemt for unge at besøge hinanden - uanset hvor de bor i kommunen.

Vi skal som kommune have undersøgt, om der er behov for flere ruter med flexbus eller faste busruter. Bybus 21 i Skanderborg vil køre på el fra næste år og en ny el-bybus fra den nye Stilling St. kan også være på vej.

Vi har som kommune forsøgt med “kør med” skiltning, der er en slags analog version af FDM’s app: “Ta’Med”. Det er ikke en erstatning for busserne, men et forsøg på at få flere til at køre sammen i deres biler.

Der er lavet mange cykelstier i de seneste år, men der mangler fortsat rigtig mange. Det er i sidste ende et spørgsmål om, hvor mange penge byrådet vil bevillige til cykelstier. Brug din stemme den 16. november til at vælge politikere, der vil finde flere penge til cykelstier. Det handler også om trafiksikkerhed.

Skanderborg Kommune har stået i spidsen for et nyt østjysk samarbejde om supercykelstier, der skal arbejde for bedre sammenhænge af cykelstier på tværs af kommunerne. Med det nye samarbejde kan vi forhåbentlig fremover få penge fra Statens supercykelstipulje, så der kan komme mere tempo på etableringen flere sammenhængende cykelstier på tværs af kommunerne.

På den lange bane kan borgerne i Galten Skovby glæder sig til en ny toglinje mellem Silkeborg og Aarhus. Her skal byrådet presse på for at få suppleret med en station i Låsby. Ift til den eksisterende togrute Silkeborg-Skanderborg-Aarhus har det nye byråd en bunden opgave med at sikre fortsat halvtimesdrift. Hvis endnu bruger toget i de kommende år, har vi et godt argument. Med bedre adgangsveje til stationerne, sikker cykelparkering og ladestationer kan kommunen hjælpe processen på vej.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.