Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Det er her pengene til din velfærd kommer fra

Artiklens øverste billede
Christian Wibe-Marker stiller op for de Konservative til byrådsvalget. Pressefoto

Små og mellemstore virksomheder (SMV) udgør 99pct. af alle virksomheder i Danmark. Mange tror måske, at det kun er de store virksomheder, der sikrer at Danmark, og mere lokalt Skanderborg, tjener penge. Men værdien skabes i høj grad også af de cirka 300.000 SMV der findes på landsplan.

Hos Det Konservative Folkeparti ved vi, at et aktivt og stærkt erhvervsliv er grundlaget for, at Skanderborg Kommune kan tilbyde den service og velfærd, som vi ønsker. Og det er fra de små og mellemstore virksomheder væksten kommer og hvor jobbene skabes.

Virksomhederne og kommunen hænger uløseligt sammen; virksomhederne er fundamentet for den kommunale økonomi, og kommunen spiller en nøglerolle, når det kommer til at sikre gode rammevilkår til at drive virksomhed lokalt.

Ofte er det også virksomhederne og erhvervslivet der virkelig rykker på den grønne omstilling med nye ideer, teknologier, cirkulær økonomi mm. Meget mere effektivt end f.eks. kommunale låne el-cykler.

Derfor er det meget ærgerlig læsning, at SMVdanmark i deres netop offentliggjorte liste over Danmarks mest erhvervsvenlige kommune overfor SMV placerer Skanderborg Kommune på en lunken 48. plads. Med vores placering midt i Østjylland er det ikke godt nok.

I rapporten skærer det i øjnene, at høj kommuneskat, høje gebyrer, begrænset adgang til at få tilladelser og bevillinger, og især dårlig kommunikation fra kommunen er parametrene hvor Skanderborg kommune rammer bunden. Derudover nævnes det at omfanget af kommunal udlicitering til private virksomheder, andel af kommunens indkøb fra SMV, og omfanget af kommunens udbud, der er tilpasset SMV, er alt for dårlige.

Hos Det Konservative Folkeparti ved vi, at virksomhederne er grundlaget for den kommunale økonomi. Derfor skal vi op på listen over erhvervsvenlige kommuner. Vi skal have flere til at starte eller flytte deres virksomhed til vores skønne kommune. Og det skal vi med meget mindre bureaukrati og hurtigere sagsbehandling.

Vi skal have kommuneskatten ned og holde den kommunale dækningsafgift på 0. Vi må ikke lægge afgifter og gebyrer over på virksomhederne. Vi må tænke erhvervslivets behov ind i den lokale planlægning, f.eks. ved etablering af flere dedikerede parkeringspladser til erhvervsdrivende samt understøtte arbejdet for tilstrækkelig mobildækning i hele kommunen. Vi skal skabe gode fysiske rammer.

Skanderborg kommune må tænke virksomhederne ind som en positiv samarbejdspartner i forhold til at løse kommunale opgaver. Det skal være lettere at deltage i offentlige udbud, også̊ for virksomheder, som ikke har leveret til det offentlige før. Det gør vi især ved at undgå for snævre og skræddersyet tilbud de faste samarbejdspartnere.

Slutteligt vil jeg nævne, at der var store glæde i den konservative lejr, da Økonomiudvalget i sidste uge vedtog, at det kommende nye byråd skal udarbejde en ny samlende erhvervspolitik. Det Konservative Folkeparti foreslog for fire år siden, at byrådet skulle nedsætte et såkaldt “§ 17, stk 4-udvalg”, der skulle arbejde med at forbedre erhvervslivets vilkår. I starten var der ikke politisk opbakning fra flertallet. Men vi forsatte arbejdet, og så var det kun glædeligt, at alle dele af erhvervslivet i Skanderborg Kommune undervejs i arbejdet selv gav udtryk for, at det var det de ønskede: En ny erhvervspolitik.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.