Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

”En del af Aarhus”, siger Socialdemokratiet - men hvilket Aarhus bliver vi en del af?

Artiklens øverste billede
Venstres borgmesterkandidat Christian Budde mangler - knapt så overraskende - kvalitet i Socialdemokratiets budgetforslag, Foto: Frank Bisgaard Winther

Om knap tre måneder er der kommunalvalg i Aarhus Kommune. Vi kandidater er allerede i fuld gang med at finpudse vores respektive mærkesager. Samtidig arbejder partierne - nye som gamle – på de valgprogrammer, der uafhængig af politisk farve skal udstikke kursen for et endnu bedre Aarhus.

I Venstre går vi til valg på et ambitiøst, omfattende og udviklingsorienteret program. Det er et program, som det vil tage adskillige år at realisere, men det viser ikke desto mindre den retning, vi ønsker at sætte for vores by. I Venstre har vi et stort ønske om at åbne op for en inddragende og dynamisk debat om retningen for Aarhus. Derfor har vi valgt at dele nye politiske udspil med aarhusianerne hver eneste måned.

Vi startede allerede i det spæde forår, og vi fortsætter helt frem til valget – naturligvis også i tiden derefter. I Venstre har vi nemlig ambitiøs politik på hylderne på alle tidspunkter af året og ikke kun en måned før et kommunalvalg. Det kunne vi godt savne fra flere af de andre partier i Aarhus.

Budgetforhandlingerne er en krystalkugle for valgkampen

Den kommende valgkamp er vigtig. Her skal aarhusianerne sætte deres politiske ”dream team” for de næste fire år. I lyset af dette er budgetforhandlingerne for 2022 rigtig interessante. De giver nemlig vigtige pejlinger på, hvor det enkelte parti ønsker at prioritere for den kommende byrådsperiode. Derfor håber jeg på, at budget 2022 får stor opmærksomhed fra byens medier. På den måde kan aarhusianerne blive klogere på, hvor de enkelte partier reelt står. Man kan nærmest sige, at partiernes budgetforslag er en form for krystalkugle for valgkampen – de siger noget om, hvad partierne reelt ønsker at prioritere og afsætte ressourcer til.

I forlængelse heraf er det interessant at zoome ind på byens største parti, Socialdemokratiet. Socialdemokratiets fremsendte budgetpakke skiller sig ud på flere områder. Ud af de i alt 246 fremsendte budgetforslag har Socialdemokratiet kun fremsendt 17 forslag som selvstændigt parti. Til sammenligning har Enhedslisten fremsendt 52 og Venstre 37 forslag.

Dette er dog ikke det største problem. For som bekendt er kvalitet altid vigtigere end kvantitet. Desværre er der heller ikke meget kvalitet i Socialdemokratiets budgetforslag, når man virkelig går dem efter i sømmene. Forslagene er diffuse, ukonkrete og giver på ingen måde en pejling om, hvad partiet vil med Aarhus. Flere af forslagene mangler både økonomi og retning, hvilket i sidste ende gør, at vi andre partier ikke ved, hvad vi skal forvente af Socialdemokratiet i en budgetforhandling.

Borgmesterens pokerface reducerer de øvrige partier til skyggeboksere

For at gøre en lang historie kort, så er det både tankevækkende og problematisk, at Socialdemokratiets samlede budgetpakke, både i omfang og indhold, er relativt uambitiøst. Det gør det dels umuligt for aarhusianerne at se, hvad borgmesterpartiet vil med Aarhus - hvis de vil noget. Derudover reducerer Socialdemokratiet de kommende budgetforhandlinger til en omgang skyggeboksning: Alle andre partier går i ringen med blottet bryst, imens borgmesteren bliver siddende i ringhjørnet og først til allersidst bekender kulør.

Jeg vil mene, at det udgør et demokratisk problem. Det reducerer budgetforhandlingerne til et politisk strategisk spil, hvor fokus er på at holde sine kort så tæt ind til kroppen i så lang tid som muligt. Dette fremfor at tage den åbne diskussion om, hvad vi alle reelt vil med Aarhus. Socialdemokratiets slogan er ”en del af Aarhus”. Det lyder jo smukt. Problemet er blot, at i skrivende stund er det faktisk ikke til at sige, hvad det er for et Aarhus, vi bliver en del af.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.