Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Gider de unge kommunalpolitik?

Noget kunne desværre tyde på, at det ikke er tilfældet. Det er nemlig et faktum, at danske unge er blandt Europas mest ”dovne” demokrater. Faktisk er de kun overgået af unge i Ungarn og på Malta.

Det har en rapport fra Europa-Kommissionen, ”European Youth in Democratic Life”, vist.

Rapporten har kortlagt de 15 – 30 åriges politiske bevidsthed i samtlige 27 medlemslande (28 hvis vi tæller Storbritannien med, da de unge her er med i rapporten). Og netop de danske unges deltagelse i regional- og kommunalvalgene er for nedadgående.

Ved seneste regionsråds- og kommunalvalg fravalgte hele 42 pct. af danske unge mellem 19 – 29 år at ulejlige sig hen i stemmeboksene. Op til valget forsøgte regioner og kommuner sig ganske vist med kampagnen: ”Tænk dig om, før du ikke stemmer”.

Det viste sig efterfølgende, at det virkede som at tage en Panodil mod hjerteanfald. De unges valgdeltagelse var uhyggelig lav.

Hvad kan vi gøre ved det? Det er 10 millioner dollars-spørgsmålet. For kan vi gøre noget ved problemet? Og vil vi? Og har vi viljen?

Hvis vi tror, vi kan gøre en forskel, så er vi nødt til at stille os selv spørgsmålet: Hvad kom først - ægget eller hønen? Er problemet dovne og ligeglade unge vælgere eller er problemet uinteressante politikere og uinteressant lokalpolitik?

Alle partier og alle kandidater i alle kommuner må erkende problemet, og med den erkendelse arbejde på tværs af parti skel om at synliggøre vigtigheden af at interessere sig for det lokale demokrati i netop deres kommune.

Hvis det er det sidste, der er problemet, hvad kan vi så gøre ved det?

Svaret er ligetil: Alle partier og alle kandidater i alle kommuner må erkende problemet, og med den erkendelse arbejde på tværs af parti skel om at synliggøre vigtigheden af at interessere sig for det lokale demokrati i netop deres kommune.

Også hvis man er mellem 19 – 29 år.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.