Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Pengene skal blive ved borgerne

Artiklens øverste billede
Thomas Cordtz. Foto: Presse

Budgetforhandlingerne står for døren, og for os konservative er det vigtigt, at der fortsat er overskud til kernevelfærdsområderne; til børn og unge, til de ældre og til handicap- og psykiatriområdet. Det vil som altid være vores vigtigste prioritet.

Pengene skal derud, hvor de gør gavn. Vi har gennem de sidste mange år kæmpet for at trække kommunen i en mere borgerlig retning, hvor midlerne bruges mere fornuftigt og borgernært. Det vil vi blive ved med ind i de forestående forhandlinger. Fokus er som altid bedre velfærd for pengene og større valgfrihed for den enkelte.

Men selvom Skanderborg Kommune er en af landets rigeste, tynges vi af regeringens urimelige udligningsreform - gennemført i samarbejde med V, R, SF og Å. Dertil kommer venstrefløjens overbudspolitik fra valgkampen, der de kommende år også vil koste os dyrt. Her tænkes bl.a. på Arne-pensionen og minimumsnormeringerne, som kommunerne er forpligtet på, men ikke kompenseres fuldt ud for af staten.

De kommende år har vi også et stort behov for byggeri og renovering grundet det store ekstra antal børn og ældre, vi skal huse i vores institutioner, skoler og ældrepleje. Skanderborg Kommune har typisk et anlægsbudget på godt 1/2 mia. i løbet af en budgetperiode, men i de kommende fire år, er der behov for anlæg på ca. 1,1 mia. kr.

Men selvom Skanderborg Kommune er en af landets rigeste, tynges vi af regeringens urimelige udligningsreform - gennemført i samarbejde med V, R, SF og Å.

Det giver store udfordringer med at få enderne til at nå sammen og kan ende i flere besparelser på velfærdsområderne og flere skattestigninger. Vi vil fra konservativt hold modarbejde begge dele stærkt. Ved sidste års budgetforhandlinger viste vi, at det kan lade sig gøre, at få råd til det hele også uden skattestigninger, hvis kommunen optimerer driften, konkurrenceudsætter flere tekniske opgaver og hvis man undgår de mange dyre, men aldeles virkningsløse grønne feel-good-projekter, som dele af venstrefløjen har haft held til at få med i budgetaftalerne de sidste par år. Her tænkes på alt fra klimafrontarbejdere, klimaskoler, gratis udlån af elcykler, etablering af cykellæn og meget mere. Alle er helt sikkert velmente, men koster hvert år dyrt og fjerner midler fra velfærdsområderne. Den grønne omstilling skal i stedet gennemføres i tæt samarbejde med erhvervslivet.

Hver gang vi bruger en krone på at låne elcykler ud til almindelige ressourcestærke borgere, der kunne købe en selv, er det en krone, vi ikke kan bruge på, dem der har allermest behov, og bag hvert et tal og hvert et komma i regnearkene sidder et barn, en ung, en familie eller en ældre medborger, hvis hverdag vi påvirker. Derfor skal vi gå forsigtigt og ordentligt til værks. Og frem for alt, skal pengene ud til dem, der har behov: Børn, ældre og udsatte.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.