Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Friplejehjemmene kommer – heldigvis!

Artiklens øverste billede
Anders Rosenstand Laugesen. Foto: Presse

I Skanderborg Kommune har vi, efter min mening, en stærk kommunal ældrepleje med dygtige ansatte og gode plejehjem. Henover de næste par år kommer der mange nye kommunale plejehjemspladser – fx i Galten og Skanderborg.

Netop nu tages de næste skridt mod en endnu bedre ældrepleje med mere valgfrihed. Fremover vil der nemlig også være et godt alternativ til de kommunale plejehjem. Dette alternativ vil bestå af et eller flere fondsdrevne friplejehjem drevet af fx OK-Fonden eller Danske Diakonhjem. Når jeg kan skrive dette så skråsikkert, så skyldes det, at vi er et stort flertal i byrådet (25 mod 4), der arbejder seriøst for, at der kommer fondsdrevne friplejehjem til Skanderborg Kommune.

To attraktive projekter ligger klar til realisering, hvis projekterne ellers imødekommes via den nødvendige lokalplanlægning

Byrådsbeslutningen, der ytrer ønske om fondsdrevne friplejehjem, blev taget i marts 2021. Socialudvalget, andre gode politikere, forvaltningen og flere forskellige private aktører har sidenhen arbejdet med at realisere byrådets klare ønske.

Det er med glæde, at jeg kan meddele, at vi allerede er kommet langt. To attraktive projekter ligger klar til realisering, hvis projekterne ellers imødekommes via den nødvendige lokalplanlægning. Fx har OK-Fonden præsenteret et stort og ambitiøst projekt med bl.a. privat børneinstitution, attraktive seniorboliger og 72 friplejehjemspladser ved foden af Kildebjerg, Ry. Det er et imponerende og visionært projekt, der kan blive en kæmpe succes, når man tænker på OK-Fondens evne til at fylde deres friplejehjem med tilfredse borgere.

I ”De syv dale” arbejder en større gruppe lokale med etableringen af Hårby Friplejehjem, og denne gruppe borgere har også et fint lokalt projekt klar i mindre skala. Dette spændende projekt tilbyder noget helt andet end projektet i Ry. Fx landlighed og en stor grund med mulighed for dyrehold. Det var tydeligt på det velbesøgte borgermøde i Borgernes Hus, at der både er lokal opbakning og musik i denne konkrete plan.

Andre grupper af borgere og professionelle arbejder heldigvis også på at skabe friplejehjem. Fx en gruppe af topmotiverede Låsby-borgere og herudover Danske Diakonhjem.

Det er mit håb, at vi politikere i Socialudvalget snart får præsenteret nogle yderligere og spændende friplejehjemsprojekter andre steder i kommunen, og at Socialudvalget kan indstille en realisering af konkrete og værdiskabende friplejehjemsprojekter til byrådet i oktober 2021. Dette er i al fald planen i Socialudvalget.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.