Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Debat: Byrådet vedtager sikkert uambitiøs klimahandlingsplan

Artiklens øverste billede

»Syddjurs Kommunes klimahandlingsplan frem mod 2024 forventes vedtaget på byrådsmødet onsdag 25. august. Planen skal herefter fungere som styringsværktøj så Syddjurs hurtigst muligt kan leve op til Folketingets mål om en 70% reduktion af CO2 udledningen i 2030, og indeholder en række gode initiativer man agter at tage i anvendelse.

Som adskillige andre har vi i den forudgående høringsfase indsendt høringssvar og også e rettet direkte henvendelse til medlemmerne af udvalget for Natur, Teknik og Miljø, for at pege på en række svagheder i planen.

Overordnet har vi peget på, at planen ikke følger Bæredygtighedsudvalgets anbefaling om at opstille »præcise mål og delmål for de konkrete initiativer og projekter«. Vi mener, at hvis planen skal fungere, så bør der opstilles målbare effektmål for reduktion af CO2 udledninger i landbruget, transportsektoren og varmeproduktionen.

For os virker det, som om byrådet ikke endnu har forstået det fulde omfang af den klimakrise, vi er midt i

Her foreslår vi f.eks. en kommunal måltidspolitik, der skal medvirke til at formindske husdyrproduktionen, en intern politik for sikker og energiøkonomisk kørsel, en øget udtagning af CO2-belastende lavbundsjorde og at man allerede nu etablerer en langsigtet strategisk varmeplan, hvor varmeværkernes brug af biomasse erstattes af varmepumper og solfangere. Vi efterlyser ny stedsspecifik teknisk undersøgelse af hvad en gendannelse af Kolindsund kan betyde for naturgenopretning, CO2 besparelser og ikke mindst som klimasikrende vandreservoir.

I vores omfattende høringssvar beskriver vi både konkret, hvordan indsatsen mod CO2-udslip kan skærpes på en række områder, og kommer samtidig med nogle, synes vi selv, visionære betragtninger om, hvordan man for hvert indsatsområde bør facilitere lokale partnerskaber og overvejer oprettelse af et kommunalt klimaråd, eller klimaborgerting, der knytter an til gode nationale erfaringer og til det netop vedtagne forslag om borgerforslag.

Ifølge referat fra mødet i Udvalget for Natur, Teknik og Miljø den 10. august, er der, så vidt vi kan se, ikke foretaget ændringer i klimahandlingsplanen i forlængelse af de mange indsendte høringssvar, heller ikke vores.

Vi håber derfor på, at Byrådet på sit møde onsdag vil benytte lejligheden til at inddrage nogle af vores forslag og dermed bidrage til at Syddjurs Kommune begrænser klimaforandringerne.

For os virker det, som om byrådet ikke endnu har forstået det fulde omfang af den klimakrise, vi er midt i - og at kommunens politiske ledelse, der er ansvarlige for borgernes velfærd og sikkerhed, har et særligt ansvar.

Vi er overbevist om, at borgerne i vores kommune både ønsker og er parate til at deltage i den nødvendige klimapolitiske omstilling.

Efter den netop offentliggjorte alarmerende rapport fra FN’s klimapanel (IPPC) skal de mange gode hensigtserklæringer følges op af handling nu!

Vores høringssvar fra 6. maj kan ses her:

Høringssvar fra Lars Erik Sørensen, 8543 Hornslet indsendt d. 06-05-2021 22:14 Bilag (2/2)

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.