Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Hvorfor teste velfungerende børn?

Artiklens øverste billede
Lene Guldbrandt. Privatfoto.

Jeg er forholdsvis ny efterlønner efter mange års arbejde og dermed erfaring fra arbejdsmarkedet, hvor jeg igennem hele mit professionelle liv har arbejdet med børn og unge. Jeg har erfaring som underviser på AMU, efterskoleunderviser, tilsynsførende i dagplejen og de sidste næsten 25 år som leder af Naturbørnehaven Bakkegården i Thorsø.

Det er klart, at jeg derigennem har udviklet holdninger og bud på, hvilke forandringer der kan understøtte, at daginstitutionerne i endnu højere grad kan danne vores børn og giver dem kompetencer til at gribe og begribe det samfund, de er en del af.

Kodeordet er tillid. For tillid er en glemt ressource. Og det er en meget vigtig og produktiv ressource. Lad mig give nogle eksempler på, hvor vi ikke anvender tillid i daginstitutionerne: Hvorfor skal alle børn f.eks. testes for sprog? Hvorfor har man ikke tillid til, at dygtige medarbejdere kan spotte børn, der har behov for yderligt tiltag?

Daginstitutioner har medarbejdere, der har uddannelse til netop dette. Hvorfor skal alle børn motoriktestes? Daginstitutioner har også dygtige medarbejdere, der kan spotte børn, der har behov for yderlig stimulering.

Vi skal huske på, at tiden, der bliver brugt på at teste det enkelte barn – oftest helt unødvendigt - gør, at den resterende børnegruppe mangler en medarbejder og dermed får sværere ved at gøre det, der er allervigtigst, nemlig interaktion, struktureret leg og iagttagelse, så grundlaget er til stede for at spotte børn, der lever i problemer.

Jeg vil arbejde for, at velfungerende børn ikke skal testes, og at vi som politikere viser tillid til de faguddannede til at kunne vurdere behovet for test. Jeg vil også være opmærksom på at minimere flere tiltag, end der rent faktisk er hænder og ressourcer til.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.