Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

SF: Det skal være slut med megaklasser i Aarhus

Både nationalt og lokalt vil SF sætte en stopper for megaklasser og alt for lange skoledage. Det kæmper SF for ved årets budgetforhandlinger og ved forhandlingerne om finansloven, lyder det i et debatindlæg.

Artiklens øverste billede
SF i Århus vil indføre et klasseloft på 24 elever i klasserne, lyder det fra børne- og ungerådmand i Aarhus Kommune, Thomas Medom. Foto: Casper Dalhof

I 92 skoleklasser i Aarhus er der mere end 24 elever i klasserne. Det vil SF sætte en stop for.

»Det skaber uro og støj, når så mange børn er samlet på så lidt plads. Og det er klart at det både går ud over indlæringen og trivslen blandt børnene. Det skal vi have lavet om på,« siger børne- og ungerådmand i Aarhus, Thomas Medom (SF).

Skolerne i Aarhus har i dag mulighed for selv at forkorte skoledagen en lille smule. Den mulighed bruger de fleste skoler, men ikke alle.

»Jeg vil tage initiativ til at dele erfaringerne med at udveksle erfaringerne med veksle timer til 2-voksenordninger mellem skolerne. Det håber jeg vil betyde at endnu flere skoler vil bruge muligheden imødekomme et stort ønske fra forældre, børn og lærere,« siger Thomas Medom.

SF i Århus vil indføre et klasseloft på 24 elever i klasserne, som indfases løbende fra 0. klasse over de næste ti år.

Også nationalt kæmper SF for et klasseloft, og også for kortere skoledage. Undersøgelser har vist, at de lange skoledage hverken gør børnene gladere eller bedre til at læse og regne – tværtimod er fagligheden dykket siden 2013.

SFs formand, Pia Olsen Dyhr, siger:

»De lange skoledage holder folkeskolen i et jerngreb. Man bruger simpelthen ressourcerne forkert. I stedet for at have meget lange skoledage i klasser med alt for mange børn og med lærere, der har dårlig tid til forberedelse, så bør man i stedet fokusere på kvalitet. Gør skoledagen kortere, sænk klasseloftet og giv ressourcer til det, vi ved virker – fx flere timer med to uddannede voksne.«

På nationalt plan er det derfor også afgørende for, at SF kan stemme for en finanslov, at der samtidig laves en forpligtende aftale for folkeskolen, der sænker klasseloftet og giver skolerne mulighed for at lave kortere skoledage:

Her er SFs krav for at lande en finanslov:

En folkeskoleaftale, hvor finanslovspartierne forpligter sig til at ændre ved den nuværende skolelov:

  • Aftalen skal give mulighed for kortere skoledage og lavere klassekvotienter.
  • Aftalen skal give skolerne mere frihed til at tilrettelægge skoledagen på den måde, der giver bedst mening lokalt.
  • Aftalen skal give mere plads til børn, der ikke er stærke bogligt - fx igennem styrkelse af de praktiske fag eller en udbredelse af mesterlæreordningen i folkeskolen.

Konkret foreslår SF, at der på denne finanslov afsættes finansiering til at sænke klasseloftet til 24 elever, mens skoledagen forkortes med én time for alle klassetrin. SF foreslår desuden, at der afsættes 400 millioner kroner årligt i fem år til at forbedre indeklimaet i folkeskolen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.