Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Debat: Hold fingrene væk og find byggejord uden for Andelssamfundet

Artiklens øverste billede
Arkivfoto: Danni Paulsen

Bæredygtighedsudvalget under Aarhus Kommune har i 2020 formuleret en vision om, at vi ’sammen kan skabe en bevægelse, der gør Århus til et grønt, klimamæssigt forbillede, hvor omstilling til et mere bæredygtigt samfund går hånd i hånd med udvikling’.

Ambitionerne er, at Aarhus bliver en af de førende byer inden for klima og grøn omstilling.

I ’”Grøn Genstart af Aarhus’ klimaplan for 2021-24, hedder det, at ’der er behov for at styrke det lokale klimaarbejde og forbedre mulighederne for, at vi sammen med virksomheder, iværksættere og borgere understøtter og opskalerer indsatsen’.

Derfor vurderes det som vigtigt med en ’direkte og aktiv inddragelse af borgerne som ressource’.

Det udmøntes i nogle målsætninger på forskellige områder, og Aarhus ønskes udviklet som en ’demonstrationsby for innovative klimaløsninger’.

Selvfølgelig er tankerne primært rettet imod løsninger på et overordnet plan med hensyn til energiforsyning, transport, byggeri, forbrug og affaldshåndtering m.v.

Skal den bæredygtige omstilling virkelig have effekt, skal der selvfølgelig arbejdes med politiske løsninger i stor målestok, men interessant og godt, at der også lægges vægt på direkte og aktiv borgerinddragelse og det lokale klimaarbejde.

Så langt så godt, men der er desværre et modsætningsforhold imellem disse fine visioner og den netop udsendte plan for arealanvendelse (Temaplan for arealanvendelse til alle boligtyper), som er et tillæg til Kommuneplan 2017.

Formålet med planen er at reservere områder til at bygge fritliggende boliger i 13 mindre bysamfund. Der er stor efterspørgsel på grunde til parcelhusbyggeri, og det har byrådet selvfølgelig også en forpligtelse til at tilgodese.

I planen foreslås det, at 6 af de 19 ha, som Andelssamfundet i Hjortshøj (AiH) har forpagtet af kommunen, inddrages til boligbyggeri.

I AiH er vi små 300 mennesker, og vi har i 25 år arbejdet med at udvikle et bofællesskab, der fungerer som et eksperimentarium for udvikling af bæredygtig livsstil på mange fronter:

Klimarigtigt byggeri, alternative energiformer, deleøkonomi (bil-og elcykelklub, fælles maskiner til udearealer og haver) opsamling af regnvand til vaskeri o.s.v.

Vi har forpagtet 19 ha landbrugsjord af Aarhus Kommune, der ved hjælp af frivilligt arbejde drives som bynært, økologisk landbrug.

Noget af jorden bruges til en en lokal fødevareproduktion i form af en fælles grøntsagsdyrkning, som er åben for hele byen. Ca 1/3 af medlemmerne kommer ude fra byen, og antallet er stigende.

Der er også kornproduktion på jorden. Kornet sælges til virksomheden Aurion. Til gengæld køber vi så færdigmalet mel, der bruges i eget bageri, som producerer til lokal butik.

Vi har også et mindre dyrehold: høns, der leverer æg til salg for hele byen, samt et lille gedehold, der ud over at fungere som klappegeder for byens børn, også leverer kød til den lokale butik.

Andelssamfundet er på ingen måde en lukket enklave for beboerne. Der er et utal af arrangementer, der er åbne for byens indbyggere og andre interesserede: fællesspisning, cafearrangementer, rundvisninger, høstmarked og så videre. Der er stor, lokal opslutning til disse aktiviteter.

Vi har en gruppe på 16 borgere med særlige behov, som er integreret i fællesskabet: en del har arbejdspladser i bageri, butik og landbrug. Det fungerer rigtigt godt.

Bofællesskabet har cirka 25 forskellige kompetencegrupper, som involverer de fleste i frivilligt arbejde, der giver et rigt og mangefacetteret fællesskab: grupper for høns, geder, landbrug, æbleplantage, kultur, fester, håndarbejdsværksted, reparationsværksted og så videre og så videre.

Vi forstår slet ikke, at kommunen nu melder ud, at man har meget ambitiøse klimamål for fremtidig udvikling af Aarhus, som også omfatter inddragelse af borgerinitiativer og støtte til lokalt klimaarbejde, samtidig med at man barberer mulighederne for udvikling af Andelssamfundet.

I alle 25 år er vi hyppigt blevet kontaktet af nysgerrige borgere, arkitekter, forskere, studerende osv.- både fra ind- og udland - som har brugt og bruger stedet til inspiration.

Vi modtog såmænd også Aarhus Kommunes Miljøpris i 2001 for ’en særlig miljøindsats i samfundets interesse’.

Vi forstår slet ikke, at kommunen nu melder ud, at man har meget ambitiøse klimamål for fremtidig udvikling af Aarhus, som også omfatter inddragelse af borgerinitiativer og støtte til lokalt klimaarbejde, samtidig med at man barberer mulighederne for udvikling af Andelssamfundet, og gør det vanskeligt at opretholde det bynære, økologiske landbrug, vi har nu.

Det gør en stor og negativ forskel, hvis vi må afgive 6 af de 19 ha, vi har forpagtet. Vi har mange visioner, både for udvikling af landbrug og energiproduktion, som vil være vanskelige/umulige at udvikle.

I 2001 vurderede forvaltningen, at AiH skulle have en miljøpris for ”en særlig miljøindsats i samfundets interesse”.I de forløbende 20 år har vi realiseret langt flere tiltag i retning af mere bæredygtig livsstil. Samtidig er den generelle erkendelse af behovet for udvikling af et mere bæredygtigt samfund steget kraftigt.

Vi vil derfor kraftigt opfordre til, at man finder byggejord uden for Andelssamfundet- og i stedet støtter et vigtigt borgerinitiativ, der fungerer som et eksempel på lokalt klimaarbejde på mange forskellige fronter og et eksempel på, hvordan lokalsamfund kan organisere sig til en mere bæredygtig livsstil.

Sådan som det så fint er formuleret i kommunens Klimaplan!

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.