Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Handleplaner om banepleje skal følges op med penge

Artiklens øverste billede
Søften GF har fået nye mål, men der var ikke penge til nye net. Foto: Jeppe Rafn

I sidste uge i Lokalavisen Favrskov kunne vi læse, at fodboldklubberne stadig ikke er tilfredse med banepleje og håndtering af udenomsarealerne.

Læserne tænker så tilbage på, at der jo er lavet fine handleplaner her ved årsskiftet, som skal sikre, at der fremadrettet vil ske forbedringer på området. Virker de så ikke? Vi kan konstatere, at der på flere punkter mangler økonomi, som skal tilføres for, at handleplanerne kan gennemføres.

Fine ord og rapporter er godt nok, men der følger ikke penge med. Bliver det ikke til andet end snak, skal forvaltningen stadig kæmpe med at få de for lidt afsatte midler til at slå til. En hård arbejdsbyrde for dem, fordi klubberne ikke er tilfredse.

Et par af punkterne er håndteret. Blandt andet banerapporten fra samtlige fodboldanlæg i kommunen, som er udarbejdet af en uvildig konsulent. Rapporten skal understøtte optimering af banerne på de enkelte anlæg i de kommende år. Fint at kommunen nu så også selv på det kommende anlægsbudget har afsat penge til, at dette kan ske.

Kommunen og klubberne skal på hvert anlæg lave en aftale om, hvad det er, der skal til for at optimere de ”vigtige” baner og så prioritere, hvor det er vigtigst at få sat ind. Så langt så godt omkring selve banerne. Det ser vi frem til.

Men der hvor det halter med økonomien, er puljen til alle de andre ting. Det er dagligdagen, hvor vi håndterer mål, net, hjul på mål og udenomsarealer med mere. Der mangler økonomiske midler i denne pulje.

Kultur og Fritid har et årligt budget til vedligeholdelse af baner og anlæg. En stor del af pengene går til driftsaftalen med OK Nygaard og til bestillingsopgaver, som Trafik og Veje administrerer. Resten af midlerne budgetteres i Kultur og Fritid år for år til de forskellige udgifter, der er relateret til baner og anlæg, blandt andet til indkøb af mål og net, banemaling, lysanlæg, kridtmaskiner og så videre. Her skal midlerne række til inden for budgettet, hvilket i praksis betyder, at når en udgift stiger det ene sted, må vi justere et andet sted.

I år ansøgte klubberne puljen for mål, hjul og net med etc. for 247.000 kroner, men der blev kun bevilget midler for 95.000 kroner. Så mange klubber står med ”hullede net” og dårlige mål på deres baner.

Banesynsgennemgangen, som også var et af punkterne i handleplanen, blev gennemført. Opgaverne her er alle bestillingsopgaver, som skal tages af det samlede budget til området. Output fra rapporten kom dog meget sent, så noget af det, der skulle udføres fra denne, var allerede forsinket, og ydermere er der ikke midler nok til at få det udført.

Blandt andet derfor er artiklen fra Søften GF eksemplet, der bekræfter, at der er alt for få midler. Kun fordi de eskalerede det højere op i det kommunale system, fik Søften GF udført deres rydning af brændenælder og buske umiddelbart inden deres fodboldskole.

Vi kan i øvrigt undre os over, at rydning/beskæring af buske og høje brændenælder og tjørn, som vokser op hvert år, er en bestillingsopgave og ikke en fast del af kontrakten med OK Nygaard. Vi håber, at den del bliver indarbejdet i den nye kontrakt, som i øvrigt er i udbud her fra det kommende år. Fodboldklubberne har leveret input/erfaring til dette udbud, og det var noget af vores input.

Hvor meget mangler der så for, at vi kan nå i mål med handleplanerne? I indeværende år 2021 vel i alt 500.000 kroner og i de efterfølgende budgetår 2022-2025. Det vil gavne fodboldklubberne samt give arbejdsro til forvaltningen til at udføre deres arbejde i stedet for hele tiden at skulle høre på utilfredse fodboldklubber.

Puljen til disse midler har i flere år ikke været reguleret/tilpasset. Hverken pristal eller i forhold til den stigning af aktiviteter, der har været på området. Dette sammen med banesynsgennemgang, manglende midler til mål/net med mere samt bestillingsopgaverne, godtgør at der er behov for dette budgetønske.

Desværre kom tilbagemeldingen fra forvaltningen så sent, at vi ikke kunne nå at indsende budgetønske medio april.

Vi kan konstatere, at hvis vi skal følge op på handleplanerne, skal der følge økonomi til, både til selve baneplejen, men også alt det der ligger udenom, som fylder meget, og som vi frivillige kæmper med.

Vi ser frem til de kommende budgetforhandlinger med positive øjne og tror på, at politikerne i det nuværende og kommende byråd vil forstå behovet for flere økonomiske midler og handlinger på området til gavn for alle de mange fodboldspillere og frivillige trænere/ledere i Favrskov Kommune.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.