Debat: Der er for mange elever i de aarhusianske folkeskoleklasser
Der skal indføres et klasseloft på 24 elever i de aarhusianske folkeskoler, selvom det vil betyde en mindre skattestigning, lyder det fra tre lokale SF'ere.
Folkeskolen i Aarhus er presset på økonomien. Vi bruger i Aarhus færre penge per elev end de fleste kommuner. Forældre og elever oplever, at klasserne er fyldte, skolerne oplever, at udgifter til specialundervisning vokser. De mange elever i klasserne betyder eksempelvis, at børn med særlige behov kan have svært ved at trives, og at tiden til det enkelte barn ikke er stor nok, samt arbejdspresset på medarbejderne er stort. Derfor vil vi have et klasseloft på 24 elever. Også selvom det betyder, at vi må betale en lille smule mere i skat. Der er 92 klasser i Aarhus med mere end 26 elever i klassen og en alt for høj klassekvotient. Når der er så mange elever i klassen, betyder det mere støj, dårligere indeklima og for lidt tid til det enkelte barn. Færre elever i en klasse vil også give lærerne bedre muligheder for at skabe ro, løse konflikter, differentiere i undervisningen og nå rundt til alle børn samt betyde et bedre indeklima.
En væsentlig del af at fastholde folkeskolen som forældrenes naturlige førstevalg er at gøre op med, at vi i Aarhus bruger færre penge på folkeskolen per elev end langt de fleste kommuner samtidig med at vores kommuneskat lavere, end den er i langt de fleste kommuner. Med færre elever i klassen vil der være et behov for at ansætte flere lærere og flere klasselokaler. Vi ønsker derfor at indføre et klasseloft på 24 elever i klasserne, som indfases løbende fra 0. klasse over de næste ti år, så vi undgår en masse klasser splittes op. Grundlæggende handler det om mere tid til den enkelte elev og en bedre folkeskole. Folkeskolen er en del af vores fundament. Det er her, børn mødes med andre børn fra lokalsamfundet, og det er her, man danner bånd med jævnaldrende fra forskellige samfundslag og baggrunde. Det er her, vi danner og uddanner de mennesker, der udgør fremtidens Danmark. Og det er her, vi kan sikre, at alle børn har mulighed for at blive til nogen, samtidig med at de bliver til noget.
Vi skal sikre, at alle børn tilbydes god undervisning på den lokale folkeskole, hvis vi skal undgå et samfund, hvor uligheden stiger, og hvor vores børns livsforløb i endnu højere grad bestemmes af deres sociale arv. Derfor synes vi, det er er afgørende med færre børn i klasserne, så lærerne har tid til at hjælpe børnene med både at løse konflikter og lære både konsonanter, konstruktion og kodning.