Debat: Høj sokkel og galvaniseret altan: Går det, så går det

Administrationen i Syddjurs kommune er sjældent et sted, andre kommuner skæver til for at finde inspiration til eksemplarisk forvaltningspraksis. Det modsatte er dog ofte tilfældet. Afdelingen for byggeri har senest sat helt nye standarder for, hvor dysfunktionel en administration kan blive, når den presses i bund af misforstået målstyring, dårlig ledelse og overbebyrdede medarbejdere.
Midt i den gamle bydel i Ebeltoft er skudt et nyt byggeri op på grunden, der tidligere husede Jehovas Vidner rigssal. En del af det groteske forløb er tidligere beskrevet i nærværende avis. Den oprindelige byggeansøgning indeholdt illustrationer, der efterfølgende har vist sig at være meget misvisende. Byggeriet er højere end det anviste, hvilket er en klar tilsidesættelse af lokalplanen. Syddjurs kommune mente, det var i orden, så lige nu ligger sagen i planklagenævnet. Behandlingen trækker ud, da afdelingen for byggeri valgte at sidde på klagen i 11 måneder, frem for de 2 uger proceduren kræver.
Ulovlig facade
Siden har bygherre afveget fra sin byggetilladelse og muret facaden for høj. Da det blev afsløret, ansøgte bygherre straks om at få lovliggjort den bevidste overtrædelse. Det indtryk, det ulovlige byggeri efterlader, kan ikke udtrykkes smukkere, end BLIS gør i deres høringssvar i lovliggørelsessagen: ’Facaden mod gaden fremstår således efter BLIS’ opfattelse med afvigende vinduesformater, dårligt proportioneret, og med en facadeudformning, der opleves som et arkitektonisk fremmedelement i det omkringliggende bymiljø’.
Dette forhold gjorde imidlertid ikke synderligt indtryk på kommunens sagsbehandlere, og afdelingen for byggeri indstillede til udvalget, at selvfølgelig skulle øjebæen lovliggøres. Den lykkelige udgang på sagen blev, at direktionen tilsidesatte sagsbehandlernes indstilling og anbefalede, at udvalget afviste ansøgningen om lovliggørelse. Hvilket de gjorde. Beskeden fra direktion og politikere var klar: Byggeriet er ulovligt, og skal tilpasses den oprindelige tilladelse, før det kan godkendes. Hvor var det skønt at opleve, der var voksne til stede i Syddjurs kommune.
Synderegisteret vokser
Nu skulle man så tro, at bygherre fik travlt med at rette sine ’fejl’, så byggeriet kunne lovliggøres. Men nej, de har stille og roligt færdiggjort projektet, uden at ændre noget. Ikke nok med det, boligerne er nu lejet ud. Jamen, er det lovligt, spørger De måske? Nej, det er det naturligvis ikke. Ifølge Syddjurs kommune må byggeriet først tages i brug, når det er godkendt. Men selvsamme Syddjurs kommune, der er ansvarlig myndighed, har tilsyneladende ikke tænkt sig at gøre noget ved det.
Undervejs i færdiggørelsen satte bygherre også pludselig en galvaniseret stålaltan op på den i forvejen ulovlige facade. Dette var der ikke givet tilladelse til i byggeansøgningen, og udtrykket fraviger alle principper i lokalplanen for den gamle bydel. Hvad forvaltningen gør ved det? Ingenting. Da det nye byggeri har fået en meget høj sokkel (som heller ikke fremgår af det oprindelige ansøgningsmateriale) har bygherre fundet det nødvendigt at terrænregulere på grunden, visse steder op til 1 meter. Hævningen betyder, der er frit indblik til nabogrunden, og at man kan se ind i oplyste rum. Terrænreguleringen fremgår ikke af byggetilladelsen, og der har ikke været dialog med naboer. Forelagt sagen vurderer forvaltningen, at det ikke er til gene, at naboen kan kigge ind på ens toilet. Klage afvist!
Reglerne suspenderet
Udover underholdningsværdien i dette absurde forløb, har de administrative beslutninger, der træffes undervejs, almen interesse for borgere og håndværkere i Syddjurs kommune. Der er jo ingen grund til, at vi skatteborgere i kommunen lader os begrænse af regler, som forvaltningen de facto har suspenderet i sin administrative praksis. De har bare har glemt at informere os om det. Så hermed en fortolkning af ovenstående:
Skulle man blive snuppet i kreativ omgang med byggetegningerne, og bedt om at rette ind, så fortvivl ikke. Forvaltningen kerer sig ikke om, hvorvidt anvisninger følges eller ej.
Laver man en byggeansøgning, der rammer inden for skiven, kan man efterfølgende gøre, som man har lyst til. Skulle man blive snuppet i kreativ omgang med byggetegningerne, og bedt om at rette ind, så fortvivl ikke. Forvaltningen kerer sig ikke om, hvorvidt anvisninger følges eller ej. Skulle man få lyst til at sætte en galvaniseret altan op på sin bolig i den gamle bydel i Ebeltoft, så undlad at søge om tilladelse. Det giver blot bøvl. De generelle retningslinjer for terrænregulering, som anvist i byggeloven? Det er formaliteter, der kun gælder for fjolserne i andre mere normaliserede kommuner. Og helt banale hensyn til lovgivning, naboer, lokalmiljø og lokalplaner er ikke noget, man skal bekymre sig om. Administrationen i Syddjurs kommune gør i hvert fald ikke.
Gad vide, hvad politikerne, der er på vej på valg, tænker?