Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Debat: Høj sokkel og galvaniseret altan: Går det, så går det

Artiklens øverste billede
Carsten Høy Gemal. Indsendt foto

Administrationen i Syddjurs kommune er sjældent et sted, andre kommuner skæver til for at finde inspiration til eksemplarisk forvaltningspraksis. Det modsatte er dog ofte tilfældet. Afdelingen for byggeri har senest sat helt nye standarder for, hvor dysfunktionel en administration kan blive, når den presses i bund af misforstået målstyring, dårlig ledelse og overbebyrdede medarbejdere.

Midt i den gamle bydel i Ebeltoft er skudt et nyt byggeri op på grunden, der tidligere husede Jehovas Vidner rigssal. En del af det groteske forløb er tidligere beskrevet i nærværende avis. Den oprindelige byggeansøgning indeholdt illustrationer, der efterfølgende har vist sig at være meget misvisende. Byggeriet er højere end det anviste, hvilket er en klar tilsidesættelse af lokalplanen. Syddjurs kommune mente, det var i orden, så lige nu ligger sagen i planklagenævnet. Behandlingen trækker ud, da afdelingen for byggeri valgte at sidde på klagen i 11 måneder, frem for de 2 uger proceduren kræver.

Ulovlig facade

Siden har bygherre afveget fra sin byggetilladelse og muret facaden for høj. Da det blev afsløret, ansøgte bygherre straks om at få lovliggjort den bevidste overtrædelse. Det indtryk, det ulovlige byggeri efterlader, kan ikke udtrykkes smukkere, end BLIS gør i deres høringssvar i lovliggørelsessagen: ’Facaden mod gaden fremstår således efter BLIS’ opfattelse med afvigende vinduesformater, dårligt proportioneret, og med en facadeudformning, der opleves som et arkitektonisk fremmedelement i det omkringliggende bymiljø’.

Dette forhold gjorde imidlertid ikke synderligt indtryk på kommunens sagsbehandlere, og afdelingen for byggeri indstillede til udvalget, at selvfølgelig skulle øjebæen lovliggøres. Den lykkelige udgang på sagen blev, at direktionen tilsidesatte sagsbehandlernes indstilling og anbefalede, at udvalget afviste ansøgningen om lovliggørelse. Hvilket de gjorde. Beskeden fra direktion og politikere var klar: Byggeriet er ulovligt, og skal tilpasses den oprindelige tilladelse, før det kan godkendes. Hvor var det skønt at opleve, der var voksne til stede i Syddjurs kommune.

Synderegisteret vokser

Nu skulle man så tro, at bygherre fik travlt med at rette sine ’fejl’, så byggeriet kunne lovliggøres. Men nej, de har stille og roligt færdiggjort projektet, uden at ændre noget. Ikke nok med det, boligerne er nu lejet ud. Jamen, er det lovligt, spørger De måske? Nej, det er det naturligvis ikke. Ifølge Syddjurs kommune må byggeriet først tages i brug, når det er godkendt. Men selvsamme Syddjurs kommune, der er ansvarlig myndighed, har tilsyneladende ikke tænkt sig at gøre noget ved det.

Undervejs i færdiggørelsen satte bygherre også pludselig en galvaniseret stålaltan op på den i forvejen ulovlige facade. Dette var der ikke givet tilladelse til i byggeansøgningen, og udtrykket fraviger alle principper i lokalplanen for den gamle bydel. Hvad forvaltningen gør ved det? Ingenting. Da det nye byggeri har fået en meget høj sokkel (som heller ikke fremgår af det oprindelige ansøgningsmateriale) har bygherre fundet det nødvendigt at terrænregulere på grunden, visse steder op til 1 meter. Hævningen betyder, der er frit indblik til nabogrunden, og at man kan se ind i oplyste rum. Terrænreguleringen fremgår ikke af byggetilladelsen, og der har ikke været dialog med naboer. Forelagt sagen vurderer forvaltningen, at det ikke er til gene, at naboen kan kigge ind på ens toilet. Klage afvist!

Reglerne suspenderet

Udover underholdningsværdien i dette absurde forløb, har de administrative beslutninger, der træffes undervejs, almen interesse for borgere og håndværkere i Syddjurs kommune. Der er jo ingen grund til, at vi skatteborgere i kommunen lader os begrænse af regler, som forvaltningen de facto har suspenderet i sin administrative praksis. De har bare har glemt at informere os om det. Så hermed en fortolkning af ovenstående:

Skulle man blive snuppet i kreativ omgang med byggetegningerne, og bedt om at rette ind, så fortvivl ikke. Forvaltningen kerer sig ikke om, hvorvidt anvisninger følges eller ej.

Carsten Høy Gemal, lektor Toften 3, 8400 Ebeltoft

Laver man en byggeansøgning, der rammer inden for skiven, kan man efterfølgende gøre, som man har lyst til. Skulle man blive snuppet i kreativ omgang med byggetegningerne, og bedt om at rette ind, så fortvivl ikke. Forvaltningen kerer sig ikke om, hvorvidt anvisninger følges eller ej. Skulle man få lyst til at sætte en galvaniseret altan op på sin bolig i den gamle bydel i Ebeltoft, så undlad at søge om tilladelse. Det giver blot bøvl. De generelle retningslinjer for terrænregulering, som anvist i byggeloven? Det er formaliteter, der kun gælder for fjolserne i andre mere normaliserede kommuner. Og helt banale hensyn til lovgivning, naboer, lokalmiljø og lokalplaner er ikke noget, man skal bekymre sig om. Administrationen i Syddjurs kommune gør i hvert fald ikke.

Gad vide, hvad politikerne, der er på vej på valg, tænker?

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.