Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Vi mangler hoveder og hænder

Artiklens øverste billede

I denne sommer er det blevet åbenlyst for en hver. Mange restauranter har ikke kunnet skaffe personale til at efterkomme efterspørgslen. Håndværksmestre søger med lys og lygte efter medarbejdere. Ældre- og handicapområdet i kommunerne har måtte reducere servicestandarder og inddrage personalets ferier, for lige at få det til at hænge sammen. Alt sammen en forsmag på hvordan det danske arbejdsmarked er ved at udvikle sig. Og det går stærkt.

Vi mangler i den grad hoveder og hænder – medarbejdere med faglige kompetencer. De seneste måneder har jeg til min skræk læst artikler om, at man nu sætter vagtværn ind på plejecentre for at kunne håndtere udadreagerende beboere og beskytte personalet. Det er en trist udvikling. Jeg er bange for det er udtryk for et skred i vores menneskesyn og tilgangen til pleje og omsorg af ældre og svage medborgere.

Der er brug for i Danmark, at vi i højere grad anerkender og italesætter værdien af hverdagens faglige arbejdskraft. Både håndværkere, sundhedspersonalet og pædagoger.

Birte M. Andersen, medlem af Skanderborg byråd for Venstre, næstformand i Kultur-Sundhed og Beskæftigelsesudvalget

Der er brug for i Danmark, at vi i højere grad anerkender og italesætter værdien af hverdagens faglige arbejdskraft. Både håndværkere, sundhedspersonalet og pædagoger.

Vi skal blive bedre til at rekruttere til disse fag. Medarbejderne her skal værdsættes for faglighed og menneskelighed, som de centrale personaler de er i vores velfærdssamfund. Vi skal blive bedre til at efteruddanne og opkvalificere med de kompetencer, der er brug for. Og vi skal blive bedre til at få unge sporet ind på de faglige uddannelser. Mange unge gør det jo rigtig godt i dag, men der er stadig en betydelig del af en årgang, som ikke får en ungdomsuddannelse. Hvorfor får vi dem ikke motiveret til et uddannelsesforløb, hvor vi ved der bliver brug for dem i fremtiden. Hvor er skolerne og studievejlederne henne i denne sammenhæng?

Om kort tid går budgetforhandlinger i gang i Skanderborg Kommune. Kunne vi ikke bredt i byrådet enes om at se på denne kæmpe udfordring? Hvad kan vi selv som kommune gøre for at blive mere attraktive og værdsatte arbejdspladser? Hvad kan vi gøre for at opkvalificere og fastholde gode medarbejdere, som vi allerede har?

Noget har med penge at gøre, men meget har også med holdning, tilgang og vores egne italesættelse at gøre. Værdsætter vi i tilstrækkeligt omfang den saglige og dygtige indsats? Er der de nødvendige tilbud om efteruddannelse? Respekterer vi på den rigtige måde balancen mellem arbejdsliv, fritidsliv og familieliv? Er der tid og rum til over en kop kaffe at evaluere de komplekse udfordringer og personalets trivsel?

Som offentlige arbejdsgivere er der opgaver nok at tage fat på i kommunen og udfordringerne på arbejdsmarkedet bliver kun større.

Ligeså på det private arbejdsmarked. Politikere, private og offentlige arbejdsgivere burde sætte sig for at se konstruktivt på disse ting. Det haster. Ellers vil vi om få år se reduktioner i velfærdsniveauer og produktivitetstab i samfundet, som ingen af os ønsker.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.