Debat: Solcelleenergi i Norddjurs – med omtanke!

»Der er for øjeblikket 5 store solcelleanlæg på bar landbrugsjord under behandling hos Norddjurs Kommune, hvilket selvfølgelig giver anledning til bekymringer hos nærliggende naboer.
Vi taler om anlæg fra 60 til 190 ha. landbrugsjord, der permanent skal udtages af landbrugsdriften.
Over hele landet skyder der nu anlæg op og et hav af ansøgninger ligger på kommunernes borde. Udlejning af jord til dette formål kan give landmanden/jordbesidderen et særdeles attraktiv og sikkert dækningsbidrag, ja, helt op til 3-4 gange så meget som almindelig planteavlsdrift kan give.
Lige nu befinder vi os i en »kaossituation«, som meget nemt vil kunne skade den gode grønne omstilling, og udvikle sig til en »krig« mellem jordbesidderne og borgere i de berørte lokalsamfund.
Under danske forhold kræver solceller 34 gange så meget plads som vindmøller for at levere den samme mængde strøm. Arealer der fragår i forhold til i stedet at producere mad til mennesker, plante skov eller lave vild skov med stor biodiversitet. Teknologiudviklingen indenfor solceller er enorm, og det må forventes at den kalkulerede energiproduktion kan produceres på et væsentligt mindre areal om 5 år.
Der er aktuelt ikke nogen statslige retningslinjer for etablering af solcelleparker, hvilket efterlader kommunerne med en svær administrativ og politisk opgave. Det betyder at der nu forsøges etableret solcelleparker langt ude på landet, langt fra byerne, hvor behovet for energi er størst. El-nettet har ikke kapaciteten i de områder, der vil være store transmissionstab og energien bliver dyr.
Hos Radikale Venstre i Norddjurs Kommune har vi følgende udgangspunkt for solcelleenergi:
- Vi skal selvfølgelig sørge for at accelerere den grønne energiomstilling med vind, sol, jordvarme og biobrændsel, hvor kommunerne skal være med til tage ansvar.
- Man kan ikke fortænke landmænd/jordbesiddere i at byde sig til, det er jo god forretning, men vi finder det grundlæggende problematisk at udtage god landbrugsjord til industrielle forhold, hvor landmand/jordbesidder blot bliver passiv udlejer. Der er fortsat brug for erhvervsaktive primærproducenter af fødevarer på Djursland.
- Solcelleanlæg må placeres, således at de mindst muligt generer mennesker, dyr og natur. Vi tror på løsninger, der skabes i samspil med lokalbefolkningen og ikke blot igennem ”administrative” høringsrunder. Hertil kommer et særligt hensyn til turisterhvervet, der i høj grad er afhængig af kommunens naturskønne områder.
- Solcelleanlæg kan med fordel placeres på nuværende industribygninger og -arealer som integrerede energiløsninger. Her må kommunen selvfølgelig går forrest og sørge for at kommunens egne bygninger og P-arealer bliver udstyret med solceller på tagene og dermed kan blive energineutrale bygninger. Ligeledes har vi en lang række selvejende haller og kulturinstitutioner med store disponible tagflader/bygningsflader, hvor man nemt vil kunne etablere solcelleanlæg, også selv om det lovgivningsmæssigt er besværligt lige nu.
- Vi bør også prioritere arealer, der i forvejen er udtaget af egentlig landbrugsdrift. I Norddjurs Kommune har vi rigtig store grusgravsarealer, som efter udvinding henligger goldt uden nogen reel mulighed for at genetablere en landbrugsproduktion. Disse arealer bør afdækkes ift. etablering af solcelleparker. Ligeledes kan vi udtage arealer omkring vores grundvandsforsyninger, så de både sikres imod nedsivning af pesticider, men også fungere som aktive solcellearealer.
Kommunalbestyrelsen i Norddjurs Kommune har også på dette område ansvaret for at sætte rammer og retning. Lige nu befinder vi os i en »kaossituation«, som meget nemt vil kunne skade den gode grønne omstilling, og udvikle sig til en »krig« mellem jordbesidderne og borgere i de berørte lokalsamfund. Så den klare anbefaling er at sætte behandlingsprocessen på stand-by, indtil rammer og retning er på plads.
Men lad det ikke være en sovepude – der skal fart på den grønne omstilling!
Vi ser frem til at være med til at påvirke denne proces, når vi kommer ind i kommunalbestyrelsen efter Kommunalvalg 21.«