Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

: Kan vi gøre det bedre?

Artiklens øverste billede

I marts måned kommenterede jeg i debatindlæg på FOA´s rapport for ældreområdet. Nu kommer Region Midtjylland også med sin mening om sagen, der viser, at Syddjurs kommune ligger helt i bund med beløb pr borger til ældreområdet. Nogle forklarer det med, at Syddjurs er de bedste til at lave billig ældrepleje. Andre påstår, de ældre er sundere. Men det passer ikke! Sundhedsstyrelsens tal viser, at det ikke er sådan, at de ældre er sunde og raske trods den stigende levealder. Rapporter viser det modsatte. Der bliver flere ældre, men siden 2010 er der ikke sket bedre trivsel i helbred trods den stigende levealder. Og professor Jakob Kjellberg (artikel Berlingske 19.7.21) forklarer at det anvendte begreb om sund aldring først og fremmest handler om økonomi og dækker over et fald i udgifter pr ældre borger.

Forklaring på Syddjurs Kommunes tal kan være denne, at i 2015 vedtog byrådet en ændring i brug af demografimodellen til, at man begynder medregning ved +75 år og ikke som andre ved +70 år.

I andre kommuner tager man udgangspunkt i den gennemsnitlige aldersspecifikke enhedsbeløb som er vist i VIVE rapport ”Kommunernes brug af demografimodeller på ældreområdet” som side 45 har en model 4.1 som viser følgende: +70 år Kr. 14.663, +80 år 38.810, +90 år 107.427. Her i Syddjurs er tallene +75 år kr11.000, +80 år kr. 39.000, +90 år kr. 74.000.

Det er ingen hemmelighed, at Dansk Folkeparti Syddjurs ønsker flere penge tilført ældreområdet, og ved budgetforhandlingerne i september er det vores største prioritet, at vi får tilgodeset ældreområdet med flere penge.

Fakta er: Vi bliver flere ældre i årene fremover, og færre til at tage sig af dem. I 2030 viser en befolkningsfremskrivning, at de +80-årige vil udgøre 7,2 % af den samlede danske befolkning. (tal fra DF-kontor) Dette betyder selvfølgelig, at vi som samfund i fremtiden kommer til at skulle bruge mange flere penge på ældreområdet. Men det her handler ikke kun om økonomien, men sandelig også om, at vi skal have fat i flere ressourcer til pasning og pleje. Her står vi med en stor udfordring, for der skal uddannes flere SOSU - hjælpere og assistenter.

Dansk Folkeparti ønsker et markant løft på normeringer for vores personale, både i hjemmeplejen og på plejecentrene. Vi ønsker gode medarbejdere, kvalitetssygeplejersker, og serviceassistenter, Sosu’er og personer med et godt omsorgs-gen, der vil yde en kærlig pleje og omsorg. Ligeså ønskes det, at arbejdet udføres med en kendt hjemmeplejer hos den ældre. DF ønsker også, der skal udvides med en ordning, som hedder ’omsorgstid i hjemmeplejen’. Vi ønsker også, at samarbejdet med pårørende styrkes. Vi ønsker samarbejdet med de frivillige styrkes og højnes. For uden dem, kan vi ikke klare det stigende behov for aktiviteter og andet på plejecentrene og lokalcentrene.

Det er også et ønske, at vores ældre oplever, at den hjælp de får, i langt højere grad tager udgangspunkt i dem selv og deres situation, og ikke kun i minutter der er tildelt.

For uanset om det er pleje og hjælp i eget hjem eller i bolig på et plejecenter( som også må betragtes som privat hjem), så bør det være borgerens værdier, der sætter dagsordenen – ikke medarbejderens.

Ønske: Kendt hjemmehjælper og meget mere tid i hjemmeplejen.

Hvis man skal se lidt på, hvorfor der bliver så mange flere ældre, skal vi tilbage til 2. verdenskrig og eftertidskrigens mange børnefødsler. Det er disse årgange som nu er + 70 og opefter. Andelen af ældre vil vokse de næste år. Udgifterne ligeså.

Regering og kommunerne er nødt til at få set på økonomien, for der skal tilføres endnu flere penge til ældreområdet, såfremt vi skal kunne drive en sober pasning de næste mange år.

Ældreområdet dækker over kommuners udgifter til genoptræning, ældreboliger, beskyttede boliger, plejehjem, hjemmehjælp, forebyggelse, hjælpemidler mv. tal fra Ældresagen viser, at især hjemmehjælp /praktisk hjælp er beskåret nogle steder halveret. Med andre ord, de ældre er i dag svagere for at få hjælp i forhold til tidligere. Nogle økonomisk stærke ældre kan købe sig til privat hjælp. Men den mulighed har andre ældre ikke, og dem med kortest uddannelse, færreste pensionsordninger, dårligst helbred, har ikke et økonomisk råderum, hvorpå der står - køb lidt hjælp!

Det mener jeg er et problem, for det skaber et A og et B hold af pensionister.

Jeg synes, det er pinligt, at der er brugt så få penge på ældre i Syddjurs Kommune, så vi ligger på bunden af regionens 19 kommuner.

Ebba Grethe Møgelvang

Jeg synes, det er pinligt, at der er brugt så få penge på ældre i Syddjurs Kommune, så vi ligger på bunden af regionens 19 kommuner. Dels fordi regeringen afsatte 1 ekstra milliard til ældreområdet sidste år.

Derfor må vi godt undre os over, hvor den andel som Syddjurs fik er brugt henne. DF gik ikke med i budget 2021 grundet for få penge til ældreområdet.

Det er vist ingen hemmelighed, at der foreligger en stor opgave i at få forhandlet et budget som får gjort op med myten om, at vi kan alting for færre penge. For hvis det er tilfældet, så kan vi jo bare frasige os X antal kroner fra staten, hvis vi er så økonomisk effektive og skarpe.

Nej, sandheden må ligge inde under, at penge tiltænkt ældreområdet vist nok er brugt til andet formål.

Ironisk ment, kunne vi måske sælge denne skarpe viden for x antal kroner. Så vil jeg fluks bruge dem på de ældre. En ekstra is, en god middag, en bustur el lign. Men desværre tror jeg ikke på julemanden mere.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.