Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Debat: Var det skyggebehandling?

Artiklens øverste billede
"Som det ser ud nu, finder vi det umuligt at gennemføre byggeriet på grunden, hvis både lokalplan 177s anvisninger skal overholdes, og byggeriet tilmed ikke må medføre skygger," skriver Karen Kjærgaard, ejer Jens Kjærgaard og arkitekt MK Jens Jørn Rodevad. Foto: Kian Johansen

Angående skyggesagen:

Borgmesteren for Syddjurs Kommune udtaler i Ebeltoft Folketidendes artikel ’Svar: Kommune kan ikke opkøbe jord for at forhindre skygge’ fra 14. maj 2021, at det ikke er i kommunalt regi at erhverve en grund med det formål at forhindre skygge for naboerne. Men hvis ikke det er noget, en kommune mener, de bør tage sig af, hvor ligger rationalet så i, at den almene borger skal tage højde herfor i deres byggeprojekter?

Lokalplan og alle regelsæt er overholdt – men det er ikke nok

Ebeltoft midtby er en bydel, hvor byggeri skal ske under meget faste rammer. Dette ses blandt andet i lokalplan 177, som anviser afstand til nabo, byggehøjde, farver, taghældning med mere. Disse foranstaltninger er med selvfølgelighed nøje overholdt. Men det er åbenbart, paradoksalt nok, ikke tilstrækkeligt. Man skulle ellers, på baggrund af borgmesterens tidligere udtale til avisen, tro, at alt var i skønneste orden. I artiklen udtaler han, at den der ejer ejendommen, har »ret til at udnytte denne, når alle regler i lokalplanen og bygningsreglementet bliver overholdt.« Men byggeriet af ’Karens Køkken – take away’ på Nørre Allé 1 modtog alligevel en afvisning fra Syddjurs Kommune – Byggeri og Landzone grundet den skygge, bygningen ville forvolde nabogrundendes udendørsarealer i månederne januar, april og oktober. Måneder der, os bekendt, i forvejen ikke er synderligt solbeskinnede. På baggrund af borgmesterens tidligere udtalelser om, at den der ejer grunden, har ret til at bygge på den samt den minimale grad af gene, byggeriet vil bringe for naboerne, mener vi, at argumentet om, at byggeriet medfører skygge i enkelte måneder på nabogrundende er uholdbart og bør tages til revision.

Er det overhovedet muligt at bygge i Ebeltoft midtby længere?

Som det ser ud nu, finder vi det umuligt at gennemføre byggeriet på grunden, hvis både lokalplan 177s anvisninger skal overholdes, og byggeriet tilmed ikke må medføre skygger. Selv uden en striks lokalplan vil vi vove at påstå, at det er noget nær umuligt at opføre en bygning, der ikke bringer skygge. Og hvis byggeriet overholder lokalplanens krav om afstand til nabo, hvad mere kan der så rimeliggøres, at der skal tages af hensyn til nabogrundende?

Og når det er sagt, så er det en ærgerlig ting, at vi mennesker ikke er i stand til at gå i en åben dialog med hinanden og skabe nogle rammer, der favner bredest muligt inden for lokalplanens angivne rammer. En lokalplan som desuden netop er sat i værk for at hjælpe os og imødekomme flest muligt.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.