Sådan bliver dine penge brugt

Favrskov Kommune har et årligt budget på knapt 2,9 milliarder kroner. Jeg har ikke belæg for at påstå, at pengene, som er både dine og mine, ikke bliver brugt fornuftigt. På den anden side er det jo ikke forbudt at lave et kritisk kasseeftersyn i ny og næ.
Jeg er ret sikker på, at vi som almindelige borgere bliver overrasket, når vi får oplyst kommunens egne tal for, hvordan pengene bliver brugt.
Den største udgiftspost er på 655 millioner kroner og går til ”Indkomstoverførsler og beskæftigelse”, som det hedder i det kommunale sprog. Næste post er ”Skoler og fritidstilbud”, som årligt koster 513 millioner, og så følger ”Ældreområdet” med 338 millioner kroner. Derefter bliver der brugt 268 millioner kroner på ”Administration, IT mv”. På de følgende poster er det 247 mio. til ”Sundhedstilbud”, 210 mio. til ”handicap og psykiatri og det samme beløb til ”Dagtilbud (Børnepasning)”. ”Bygninger, veje og trafik” koster 168 mio., ”Sårbare børn og unge” bliver hjulpet med 127 mio. kr.. Endelig er der ”Tværgående udgifter” for 66 mio., mens ”Kultur og fritid” er den mindste post på 57 millioner kroner om året.
Det er svimlende beløb, som er svære at gennemskue, men tænketanken Cepos har regnet på tallene for alle landets kommuner. Den seneste analyse viser, at der er omkring 170 millioner kroner at gøre godt med i Favrskov, hvis vores kommune bliver drevet lige så godt som Vejle Kommune. Tænk hvis vi virkelig kan finde bare en smule af de 170 millioner kroner, som byrådet så i fællesskab kan prioritere til andre opgaver, der trænger til et løft i Favrskov.
I Venstre er vi nemlig åbne for at lære af andre – også kaldet ”best practice”, og vi ser også gerne, at flere kommunale opgaver kommer i udbud, ligesom der sikkert også viser sig nye og bedre løsninger i takt med den digitale udvikling. I det hele taget skader det aldrig at vende bøtten en gang imellem.