Nu går det endelig den rigtige vej i Ry

Den forløbne uge har bragt tre gode nyheder for borgerne i Ry.
For det første nyheden om, at vi har udsigt til at kunne købe vores juleand i Rema 1000, fordi ’Superbrugsen’flytter sig for Rema’ og selv flytter til Industrivej. Det har borgerne ønsket, fornemmer Trygformanden! Ja, vi ønsker konkurrence i dagligvarehandlen i Ry og lavere priser.
For det andet nyheden om, at ’Ambolten genopstår i nye klæder’. ’Drengene’ fra Byens VVS, Per & Michael, har købt det ’brune værtshus’, der skal have en ansigtsløftning og være mødested for alle byens borgere. Per foreslog i en diskussion med mig for tre år siden den først omtalte løsning i Ry Øst. Godt set!
For det tredje nyheden om, at et nyt Hotel Julsø kan være på trapperne. Der er tre arkitektforslag på banen, som skal behandles på et borgermøde i august. Endelig kommer nærdemokratiet på banen i politikernes ageren.
Rema 1000 på Brugsens grund er et fælles udspil fra Tryg og Rema og afventer godkendelse af Skanderborg Kommune. Og der bliver jeg virkelig bange på Ry-borgernes vegne:
To gange i den nuværende byrådsperiode har vi oplevet, at byrådet løber fra sine løfter og træffer modsat beslutning af det først meddelte – første gang i forbindelse med vedtagelsen af Ry Bytorv 2 i 2018 under den socialdemokratiske borgmester Jørgen Gaarde og anden gang i marts 2021 under den socialdemokratiske borgmester Frands Fischer. Men måske er det formanden for Teknisk udvalg, der i begge tilfælde har været den egentlige politisk ansvarlige? Er det mon ham, der magtfuldt bestemmer byudviklingen i Ry i sidste ende?
I hvert tilfælde vil jeg håbe, at kommunens røde flertal i højere grad efterlever socialistiske principper om nærdemokrati/deltagelsesdemokrati og ikke ’overruler’ borgernes ønsker som i den forløbne periode.
Men nu nærmer kommunalvalget sig, og byrådspolitikerne må stå til ansvar for deres gerninger.
Men nu nærmer kommunalvalget sig, og byrådspolitikerne må stå til ansvar for deres gerninger.
Direktør Stephan Sørensen fra Rema citeres for at sige: Ikke gennemtænkt byudvikling! Han mener, at den overordnede byudviklingsstrategi blandt politikerne i Skanderborg Kommune og i forvaltningen ikke har været specielt gennemtænkt. Og det er Ry Bytorv 2 og Plan 6 vedr. Ry Øst jo i de mest kraftfulde eksempler på.
Nu hvor der lægges an til anden etape af Ry Bytorv 2, kan vi se, hvordan byggeriet kommer til at ligne, hvad vi ser på Circle K-grunden i Silkeborg: Fleretages byggeklodser, der fuldkommen dominerer området og ødelægger byen. Og dette i byfortætningens hellige navn. Bemærk dog, hvor lidt dette ord fylder i debatten i disse Corona-tider.
Og hvor glædeligt er det derfor ikke, at ’Drengene’ har købt Ambolten og dermed kan forhindre yderligere ødelæggelse af Ry Midtby ved nedrivning af gamle huse og opførelse af alt for høje bygninger i en gammel stationsby. Borgerne vil gerne bevare byens karakteristiske huse og ikke ødelægge dem, som det bliver tilfældet omkring Ry Bytorv 2. Helt så bevaringsværdige er de netop nedrevne bygninger på Skanderborgvej ikke, men der bør aldrig, aldrig gives tilladelse til så høj en bygning, som det ser ud til. Fjern en etage.