Omfartsvej er en blindgyde

En omfartsvej øst om Ebeltoft samt øget færgefart er utidssvarende løsninger for fremtidens lokalsamfund. Miljø og naturbeskyttelse bør gå hånd i hånd med arbejdsliv, bosætning og teknologi.
Ebeltoft og Syddjurs Kommune skal passe godt på det, der er byens og områdets særkende og unikke værdier. Ebeltoft er ikke udelukkende selve byen med de små gader, torvet, Maltfabrikken, Fregatten Jylland, Glasmuseet og vejen langs havnen. Ebeltoft er også den enestående natur, byen ligger midt i. De mange grønne områder, Ahl Hage, Elsegårde, Boeslum og Dråby Strand, Gungerne, Jernhatten, Dråby, Dråby Kirkevej, skovområderne, jernbanestien… og så videre.
Den omtalte omfartsvej, som beskrevet i en kommunalplan, vil skære sig igennem noget af den smukkeste natur, Ebeltoft kan byde på. Igennem Dråby, syd om Boeslum Bakker og videre øst om Fuglekongevej-kvarteret. En sådan vej vil ødelægge uerstattelige naturværdier og en grundlæggende herlighedsværdi. Ikke blot for hundredvis af boligejere i områderne og tusindvis af andre borgere i Ebeltoft og omegn. Men også for de mange sommerhusgæster og turister, som hvert år søger mod den perle i Danmark, som Ebeltoft og omegn er.
Et forslag fra byrådsmedlem Tommy Bøgehøj fra De Konservative om at gøre Dråby Kirkevej til en asfalteret aflastningsvej er heller ikke en god løsning. Den vil ødelægge voldsomt meget i skovområdet, krydse den smukke og meget benyttede jernbanesti og gøre Dråby til et trafikhelvede.
Så nej tak til omfartsvej eller asfaltering af Dråby Kirkevej. Og nej tak til flere færgeafgange via Ebeltoft-Odden. Det giver ingen mening at længes efter endnu mere trafik igennem Ebeltoft.
Så nej tak til omfartsvej eller asfaltering af Dråby Kirkevej. Og nej tak til flere færgeafgange via Ebeltoft-Odden. Det giver ingen mening at længes efter endnu mere trafik igennem Ebeltoft. Et færgeleje er ikke en evig størrelse. Se på Aarhus, hvor Molslinjen har flyttet færgelejet fra Aarhus Ø-området til Sydhavnen. Nedlæg færgelejet i Ebeltoft, og få en dialog i gang med hele Djursland og Grenaa i særdeleshed og kig eventuelt på Glatved som fremtidig mulighed. Her er der i forvejen en vejstruktur til tung trafik.
Ebeltoft skal tiltrække indbyggere og turister, ja. Men de flygter eller holder sig væk, hvis man ødelægger områdets uerstattelige natur. Forestillingen om, at udvikling i et område er lig med flere store veje, mere trafik og fræsende mobilitet har rødder i en fortid, verden er i fuld gang med at forlade. Corona-krisen har vist, at mange mennesker har fået øjnene op for naturen lige uden for deres dør.
Det er ikke kun et nationalt politisk anliggende at arbejde for klimaforbedringer, mindre CO2udledning, mere natur, mere biodiversitet, færre biler i byerne og så videre. Der påhviler så sandelig også kommunalpolitikere et stort ansvar på det område. Og det må hjertens gerne blive et tema i den kommende kommunale valgkamp. For det er vigtigt.
Skal man gøre noget ved trafikproblemerne i højsæsonen? Ja, og alle bør arbejde for det. Sommerhusudlejere, forretninger, kulturinstitutioner, restauranter og ikke mindst kommunen.
Et idékatalog kunne til en start være: Lyskryds eller rundkørsel ved Nøset, flere parkeringspladser både i udkanten af byen og centralt, nøgleudlevering til sommerhusgæster uden for byen, støjafskærmning, støjsvag vejbelægning, flere ladestationer til elbiler, hastighedsnedsættelse på strandvejen gennem byen, trafikregulering i højsæsonen, el-færge til cyklister og gående til Aarhus… og lad endelig flere forslag vokse frem.
En omfartsvej øst om Ebeltoft er ikke en fremtidssikring. Det er en fortidsforestilling.
En omfartsvej øst om Ebeltoft er ikke en fremtidssikring. Det er en fortidsforestilling. Tænk grønt, tænk fossilfrit, tænk teknologi ind i trafikløsninger - og tænk først og fremmest på den unikke natur, vi ikke kan tåle at miste. Så på med ja-hatten og pas godt på Jernhatten og omegn.