Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Lad aarhusianerne pante løs

Artiklens øverste billede
Jakob Søgaard Clausen (DF) Pressefoto

Automaten er ude af drift. Den besked har jeg oplevet mange gange ved pantstationen ved genbrugspladsen ved Lystrupvej. Og jeg cykler tit forbi og kan se den ene slukørede pant-entusiast efter den anden, som pænt må pakke de store sække med pant tilbage i bilen.

Når det ellers virker, så er løsningen med pantstationen utrolig smart: Fyld din pant direkte i en pantsæk og aflever den til den automatiske pantstation. Gå hjem og vent nogle dage, og så går pengene automatisk ind på din konto. Nemt og uden besvær, og du slipper for at skulle aflevere hver enkelt flaske eller dåse i supermarkedernes klistrede automater.

I 2020 blev der afleveret intet mindre end 1,7 milliarder flasker og dåser til Dansk Retursystem, som står for panthåndteringen i Danmark. Corona har medført mere pant og især pantstationerne er blevet populære.

Det er ærgerligt, for jo mere besværligt det bliver at komme af med sin pant, jo større risiko er der for, at opbakningen til pantsystemet sættes over styr.

Ifølge Dansk Retursystem er interessen steget med intet mindre end 40-60 procent i 2020 i forhold til året før. Det er derfor, at jeg og mange andre har måtte køre forgæves til pantstationen. Systemet har simpelthen ikke kunne håndtere de store mængder pant.

Det er ærgerligt, for jo mere besværligt det bliver at komme af med sin pant, jo større risiko er der for, at opbakningen til pantsystemet sættes over styr.

Det skal vi tage alvorligt.

Der er heldigvis nye og mere effektive pantstationer på vej, som kan håndtere større mængder pant. Ved de nye stationer kan man blot hælde sine tomme flasker og dåser direkte i en maskine, der tæller panten og udbetaler pengene med det samme.

Men processen for de nye pantstationer er snørklede og langsomme.

Derfor bør Århus Kommune indgå i et ambitiøst samarbejde med Dansk Retursystem om flere pantstationer i kommunen. Det kunne eksempelvis være ved alle byens genbrugspladser.

Målet skal være, at det skal være nemt og ligetil at aflevere sit pant til genanvendelse, og at ingen århusianere skal gå forgæves, når de vil af med deres pant og dermed bakke op om den grønne omstilling.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.