Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Seniorrådet: Lav holdbare budgetter for ældreområdet

Artiklens øverste billede
Seniorrådet i Skanderborg efterlyser budgetter på ældreområdet, der tager højde for den demografiske udvikling. Foto: Niels Hougaard

Kære byrådspolitikere!

Det er valgår. Lov nu at lave seriøse og holdbare budgetter i den kommende valgperiode. Det er vigtigt for en værdig ældrepleje og i lige så høj grad for arbejdsmiljø og -glæde blandt personalet. Skån såvel de ældre som personalet for de årlige negative ”overraskelser”, der kan undgås, hvis viljen er til stede i budgetlægnings-processen.

I indeværende kommunalvalgsperiode har der været budgetoverskridelser på ældreområdet 3 år i træk. I 2017, 2018 og 2019 – i alle årene endda i 1 kvartal. I 2020 blev ”grønthøstermetoden” taget i brug for at rette op på endnu et fejlslagent budget. Vi finder i Seniorrådet, at den form for budgetlægning er meget negativt motiverende og meget bekymrende.

Der skal lægges realistiske budgetter. Byrådet bør kigge dybere i ”demografi-krystalkuglen” og indregne aldersudviklingen mere seriøst i budgetlægningen. Tallene ligger der og kan ikke overraske.

Hvad skal der til for at ældre borgere får en værdig alderdom, er det ”grønthøstermetoden”, hvor der bliver skåret ned generelt og procentuelt over hele linjen?

Er det optimalt for personalet, at der bliver skåret i deres tid hos borgeren, både ude i borgerens eget hjem og på plejecentre på grund af årlige fejlslagne budgetter?

Hvem vil søge et job, der er meget stressende og plaget af et tvivlsomt image, hvor lønnen ikke er den bedste, og hvor der er dårlige arbejdstider? Det har politikernes årlige, fejlslagne budgetter et stærkt medansvar for.

Hvis alle, plejekrævende borgere og personale, skal have et godt liv og en god arbejdsdag, kræver det flere tiltag, såsom: Mere tid. Mere personale. Afvisning af grønthøstermetoden. Flere penge.

I ved som byrådspolitikkere helt sikkert godt, at antallet af ældre over på 85 år og derover vil stige med omkring 100 om året de næste 10 år. Derfor er indregningen af den demografiske udvikling helt afgørende for holdbare budgetter.

Og forlad antagelsen om, at Skanderborg Kommune bruger flere penge på ældre end andre kommuner. De seneste tal fra april 2021 fra VIVE/Danmarks Statistik fortæller en anden historie. Tallene herunder viser, at Skanderborg Kommune ser ud til at være den kommune i Danamark, der bruger færrest penge på 75+ årige.

Vi i Seniorrådet håber at byrådet vil nå frem til et godt og brugbart budget, der holder.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.