Debat: Flere lokale dagtilbudspladser i Aarhus’ udkantsbyer vil gavne fællesskab og familieliv
»For nogle familier i udkanterne af Aarhus som Malling, Solbjerg, Harlev og Skødstrup er morgenrutinen ekstra bøvlet, fordi de har langt til barnets institution.«

Vækning, morgenmad, tandbørstning, tøjdyr, tøj på og så aflevering i institution. De fleste af os kan nok nikke genkendende til rutinen, der udspiller sig i de fleste småbørnsfamilier hver morgen.
For nogle familier i udkanterne af Aarhus som Malling, Solbjerg, Harlev og Skødstrup er morgenrutinen ekstra bøvlet, fordi de har langt til barnets institution. Det skyldes, at pladserne i det lokale dagtilbud er fyldt op, og at dagtilbuddet ikke kan bevilliges penge til at bygge til flere børn, fordi der er pladser i de andre dagtilbud i garantidistriktet.
Aarhus Kommunes såkaldte garantidistrikter – altså det område, hvor man som forældre er garanteret en dagtilbudsplads til sit barn – løber langs de store indfaldsveje, og der er op til 18 kilometer mellem yderpunkterne. Det er urimeligt og unødvendigt bøvlet – for både forældre, børn og vores miljø, der er belastet unødigt af lange transporttider mellem hjemmet og institutionen. Derfor skal vi lave reglerne om, så det bliver muligt at bygge flere lokale dagtilbudspladser, selvom der er plads i garantidistriktet.
Det lyder måske lidt teknisk, men hensigten er alt andet. Det handler om at skabe de bedste betingelser for gode familieliv, børneliv og fællesskaber i vores lokaldistrikter. Flere dagtilbudspladser i Aarhus’ udkanter vil gøre hverdagen lettere for mange børnefamilier, gøre hele kommunen mere attraktive at bo i og ikke mindst sikre, at vores børn kan knytte værdifulde venskaber med de samme børn, de senere i livet skal gå i skole med.